Латиновићу награда "Златни сунцокрет"

Књижевна награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу у 2013. додељена је Милошу Латиновићу за роман "Сто дана кише" у издању Вулкан издаваштва из Београда, саопштила је компанија "Витал". Награду по 18. пут додељује фабрика "Витал" из Врбаса, у партнерском односу са компанијом "Промист" из Новог Сада. Жири је ове године радио у саставу Владимир Гвозден (председник), Драган Јовановић Данилов и Никола Страјнић.

Награда се додељује за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године. Добитнику награде припадају диплома и новчани износ, који ће му бити уручени на свечаности 27. марта у Новом Саду.

У образложењу се каже да се роман Латиновића "наметнуо у овогодишњој књижевној продукцији као успео покушај трагања за стилом кадрим да прикаже сложеност света након пада свих утопија, односно вере да ће тај свет сутра бити бољи, срећнији, богатији, мирнији, поетичнији..." У питању је прича о повратку у родни банатски град, уоквирена историјским реминисценцијама, љубавним и криминалистичким заплетима, крхотинама опоре стварности, примамљивим литерарним референцама и особеним, благим хумором.

Латиновић је рођен 1963. године у Кикинди. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду, где је завршио и мастер студије с темом Стеријино позорје и позоришни живот Србије. Објавио је шест збирки прича, пет романа, две књиге есеја и десетак драмских текстова од којих су Панонски карусел и Паyадор или Црњански изведени у Народном позоришту у Кикинди. Латиновићеви прозни текстови превођени су на енглески, мађарски, словеначки, словачки и македонски језик. Добитник је Награде Друштва књижевника Војводине за роман Џелат у рају (2008), а за поетско-прозну збирку Звезде и острва је добио Награду "Стеван Пешић" (2012).

Награда"Златни сунцокрет" је први пут додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима су Радослав Петковић, Горан Петровић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Драган Јовановић Данилов, Јовица Аћин, Слободан Владушић, Милета Продановић и Угљеша Шајтинац. Награду "Златни сунцокрет" за најбољу књигу у 2012. добио је Драго Кекановић за роман "Вепрово срце".


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"