Милошу Латиновићу уручен "Златни сунцокрет"

Књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2013. годину у четвртак је у Новом Саду уручена Милошу Латиновићу за роман „Сто дана кише“, у издању „Вулкана“. Ово престижно признање по 18. пут додељује фабрика "Витал", у партнерском односу са компанијом „Промист“ из Новог Сада. Жири је ове године радио у саставу Владимир Гвозден (председник), Драган Јовановић Данилов и Никола Страјнић, пренеле су Вечерње новости.

"Латиновићев роман наметнуо се у овогодишњој књижевној продукцији као успео покушај трагања за стилом кадрим да прикаже сложеност света након пада свих утопија, односно вере да ће тај свет бити сутра бољи, срећнији, богатији, мирнији, поетичнији", образложио је награду председник жирија Владимир Гвозден. Гвозден је додао да је „Сто година кише“ заправо прича о повратку у родни банатски град, уоквирена историјским реминисценцијама, љубавним и криминалистичким заплетима, крхотинама опоре стварности, примамљивим литерарним референцама и особеним, благим хумором.

Захваливши на признању које подразумева диплому и новчани износ, Латиновић је казао да му већ две деценије протекле у знаку романа, али да се још увек не усуђује да себе назове романописцем. "Можда ћу то моћи после ове награде, која припада мени као и свима онима који верују у лековиту моћ књижевности", рекао је лауреат који за собом има шест збирки прича, пет романа, две књиге есеја и десетак драмских текстова.

"Виталова" награда је први пут додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима су Радослав Петковић, Горан Петровић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Драган Јовановић Данилов, Јовица Аћин, Слободан Владушић, Милета Продановић, Угљеша Шајтинац и Драго Кекановић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"