Одржан 41. Фестивал поезије младих

Слободан Јовић, млади песник из села Тобут у Републици Српској, БиХ, победник је 41. Фестивала поезије младих, одлучио је стручни жири у саставу др Зоран Ђерић, Ђорђо Сладоје и Небојша Деветак. Другу награду освојио је Срђан Орсић из Новог Сада, а трећу Бранислав Живановић, такође из Новог Сада.
    „И у времену свеопште кризе поезија не престаје да се пише, а нарочито су издашни млади песници, што иде у прилог будућности књижевности. Одабрани песници на Фестивалу поезије младих сведоче о поетском сензибилитету и лепоти матерње мелодије, о свом дару и вери у стих, строфу и риму, у песничке фигуре. У потрази за целином, када је свет расут, када је тешко и болно саставити оно што је растављено, писање поезије је најближе састављању коцкица мозаика, без обзира на све рубове и крхотине, јер се не могу и не требају крити све несавршености нашег света. Поезија је непрестано подсећање на то, али и начин да се несавршеност превазиђе“, рекао је саопштавајући резултате председник жирија др Зоран Ђерић.
    Образлажући одлуку Ђерић је истакао да би се „Јовићеве песме на први поглед, по насловима и појединим стиховима, могле доживљавати као тугованке и јадиковке, али их уствари треба доживљавати као молитве“.
    За младог победника ова награда, како је рекао, представља остварење сна, јер је одувек желео да учествује на Фестивалу поезије младих у Врбасу, где су своје прве кораке у јавности направили многи велики српски песници. „Током боравка у Врбасу имали смо пуну подршку старијих, искуснијих и већ афирмисаних песника, уз коју смо се осећали сигурније и лепше. Домаћини су све беспрекорно организовали, па ће ми уз награду, боравак у овом војвођанском месту остати у памћењу и по великом гостопримству“, рекао је Слободан Јовић. Као награду Јовић, који пише од студентских дана, добио је могућност да објави прву књигу поезије, а до сада је објављивао у периодици. „Имам материјала за прву књигу а у припреми је још песама“, рекао је Јовић.
    На овогодишњи конкурс Фестивала поезије младих стигли су радови 180 младих песника. Као и сваке године, манифестацију је пратило је неколико важних програма, Палета младих, промоција књиге песама прошлогодишњег победика, и вече песника. Поред општине Врбас, Фестивал поезије младих помогао је Покрајински секретаријат за културу ИВ АП Војводине.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"