Цртежи Уроша Тошковића у Врбасу

Отварањем изложбе цртежа Уроша Тошковића, у Врбасу и Војводини почели су Дани црногорске културе 2014. Заједница војвођанских Црногораца, предвођена Црногорским културно-просвјетним друштвом „Никола I“ из Врбаса, припремила је више програма који ће се током наредних недеља изводити у неколико градова у Војводини.

Овогодишњи Дани црногорске културе у Војводини, трећи по реду, започели су изузетним програмом – изложбом цртежа једног од најзначајнијих црногорских уметника, особеног Уроша Тошковића. У присуству Бранислава Мићуновића, амбасадора Црне Горе у Србији, изложбу Тошковића отворио је Мирослав Васин, покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова.

„Радујем се почетку Дана црногорске културе у Војводини и задовољство је бити међу делима Уроша Тошковића. Црногорска национална заједница је нераскидиви део колорита који се зове Војводина, колорита у коме се не зна која боја је од које лепша. Црногорци су значајан део тог спектра, управао због карактеристика које су донели са собом и којим су оплеменили овај простор, попут поноса, достојанства, чојства и јунаштва, чему се сви учимо из Његошевих дела, али и кроз контакте са Црном Гором. Зато је за нас црногорска заједница веома важна, зато заслужује значајну пажњу и радујемо са кад на оваквим манифестацијама може да покаже своје богатство. Кроз овај и сличне програме, дах Црне Горе биће присутан наредних недеља у Војводини, а чувајући свој културни, историјски и језички идентитет, Црногорци у Војводини чувају и саму Војводину. На тај начин богатство различитости Војводине добија своју пуну снагу“, рекао је отварајући изложбу Васин. Цртежи изложени у Ликовној галерији Културног центра стигли су из приватних колекција Миодрага Бојовића и Мирка Зечевића.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"