Благоју Баковићу „Ленкин прстен“

Песник из Врбаса Благоје Баковић овогодишњи је добитник књижевне награде „Ленкин прстен“. Према одлуци жирија у саставу др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В.Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), награда за најбољу љубавну песму написну на српском језику у претходних годину дана Баковићу је припала за песму „Пуна је тишина“, која је објављена у књизи Вајар спава међу камењем, Каирос, Сремски Карловци 2013. године. Награду „Ленкин прстен“ по 9. пут додељује Дом културе Србобран, а досадашњи лауреати били су Матија Бећковић, Војислав Карановић, Александар Лукић, Благоје Свркота, Ђорђе Николић, Ђорђе Кубурић, Перо Зубац и Саша Радојчић.

„Реч је о песнику који је доживео и домаћу и међународну афирмацију на књижевном плану, добитник је неколико награда у Русији за своје песничке књиге, као и готово свих значајнијих песничких награда код нас. Баковиће је песник традиционалније оријентације, поетички веома близак ономе по чему је ова награда спрецифичне, песништву Лазе Костића и трагању за необичним смисловима, игром речи, римама, а истовремено му је поезија посвећена и љубавној тематици, што је и био основни разлог да се ова песма уврсти у најужи избор и на крају награди овом изузетно значајном наградом, наградом за најбољу љубавну песму“, рекао је Зоран Ђерић. Саопштавајући одлуку, он је оценио да је ове године било одличних љубавних песама и жири није имао лак задатак да издвоји најбоље. „Јако добре песме су ове године објавили Радмила Лазић – 'Како је тамо?', Драган Јовановић Данилов – 'Пливам кад ме гледаш', и Јелена Ленголд – 'У свакој другој ситуацији'. Имали смо четири различита примера како се љубавна тематика и данас може писати а да не буде патетична и банална. Љубавна тема још увек није исцрпљена и даје и савременим песницима велике могућности за изражавање“, рекао је Ђерић.

Додела књижевне награде „Ленскин прстен“ заказана је за 14. новембар, у Малом позоришту.

"Благоје Баковић (рођен 1957) је до сада објавио преко 40 књига. Добитник је бројних књижевних награда и признања, међу којима су „Кочићево перо“, „Ристо Ратковић“, „Искра културе“, „Златна струна“, „Печат вароши сремскокарловачке“, „Милица Стојадиновић Српкиња“, као и награда Савеза писаца Русије – „Константин Симонов“ и „Антон Павлович Чехов“. За књигу Чеховљев кофер добио је награде „Владимир Мајаковски“ и „Златни витез“. За изузетан допринос развоју културе додељена му Вукова награда 2010. године. Министарство за културу града Москве доделило му је „Златно перо“, 2011. године, а Влада Републике Србије доделила му је признање за врхунски допринос националној култури, 2013. године. Песме су му превођене на 28 језика. Заступљен је у 50 антологија српске поезије. Живи у Врбасу. Награђена песма „Пуна је тишина“ написана је у форми сонета, у којој су, вековима, од Петрарке до наших времена, испеване најлепше љубавне песме. Наш песник се прихватио великог изазова да овај традиционалан облик испуни новим, неочекиваним садржајем: проналази трагове љубави још у пренаталном стадијуму, како би показао да је љубав не само вечна, него и предодређена, судбоносна. Тако се приближио оном што је Лаза Костић уписао у споменицу госпођици Ленки Дунђерској: да није била само рођена, него и предодређена за дивоту. Баковић поентира везаним терцетима:

А да сам знала да ћу те срести
И да ћеш у мене гледати дуго
Од пре рођења, кад бих друго,

Радовала бих се таквој вести
Тражећи још из плодове воде
Какву и када да ме роде.

И тако се уписао у ред најлепших љубавних песама на српском језику", наведено је у обраложењу одлуке жирија.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"