У БДП промовисана књига "Горштаци и Војводина"

У склопу обележавања седам деценија од колонизације у Војводину, у Основној школи "Вук Караџић" у Бачком Добром Пољу јуче је промовисана књига "Горштаци и Војводина", проф. др Радована Пејановића. О делу посвећеном пресељењу становника Црне Горе и Босне и Херцеговине на простор Војводине и њиховом животу у новом крају, уз аутора, говорили су проф. др Љиљана Пешикан и проф. др Мато Пижурица, професори Филозофског факултета у Новом Саду.

Уз промоцију књиге организована је и изложба фотографија "Бачко Добро Поље 1945-2015". Ово је само једна у низу манифестација којим ће Месна заједница Бачко Добро Поље обележити 70 година од колонизације.

"Доласком у Војводину 1945. године колонисти су 'плодне душе' засејали на 'плодне њиве', гласи кључна ауторова реченица, нека врста тезе коју кроз студију 'Горштаци и Војводина' доказује Пејановић. У једном од кључних поглавља аутор се бави 'социјалним генотипом' колониста, односно, антрополошким карактеристикама, горштачким особинама и менталитетом, епским и лирским духом, митом и логосом, бисерима народне мудрости, обичајима, веровањима и забавним животом. Даље се аутор бави упечатљивим доживљајима бачке равнице. Пејановић наводи да се током 1945. и 1946. године у Бачко Добро Поље, где је рођен, населило преко триста породица из дурмиторског краја. Сусрет колониста са бачком равницом био је драматичан. Многи нису издржали, вратили су се. Они који су остали, гледали су, ћутали и учили", речено је, између осталог, о књизи.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...