Лубардине слике у Црногорском дому

Slike Petra Lubarde - Crnogorski dom,Vrbasu.

Захваљујући Националном савјету црногорске националне мањине у Србији и њиховим партнерима и пријатељима, Врбашани од синоћ имају прилике да у свом граду, у недавно отвореном Црногорском дому, виде слике Петра Лубарде, једног од најзначајнијих црногорских сликара.

Изложбу су заједно отворили Ратко Шоћ, председник Националног савјета, и Здравко Вучинић, ликовни критичар и историчар уметности.

"Лубарда је један од најзначајнијих цетињских сликара, а то значи да име и неко место у Европи. Он је и црногорски, и српски, и балкански, и европски сликар, а Европу је представљао на великом Бијеналу у Сао Паолу, када је добио златну медаљу", рекао је приликом отварања, између осталог, Шоћ.

Отварање изложбе била је прилика да се организатори званично захвале појединцима који су својим личним ангажманом, али и у име институција које представљају, подржали и помогли организовање и функционисање Националног савјета Црногораца. Ратко Шоћ, председник Националног савјета, захвалнице је уручио Мирославу Васину, потпредседнику Владе Војводине, Миодрагу Канкарашу, генералном конзулу Црне Горе у Србији, и др Братиславу Кажићу, председнику општине Врбас.

"Није мала ствар примити ову захвалницу. Увек сам говорио да су Црногорци у Војводину донели, а и данас промовишу, најчасније људске вредности, чојство, поштење, праведност. Био сам у прилици да посматрам и да се радујем успесима Црногораца у Војводини, па сам се тако радовао и оснивању Националног савета Црногораца. Могао сам мало и да помогнем, а срећан сам што је то од пријатеља препознато. И ми смо ваши пријатељи. Ова захвалница ће имати посебно место у мојој кући, а још је значајније њено место у мом срцу", рекао је Васин.

Захваљујући на указаној части генерални конзул Канкараш истакао је да је срећан што је препозната његова "истинска жеља да радом помогне консолидацију црногорске националне заједнице у Србији".

"Захвалница је нови подстрек и нови мотив за даљи рад, али и доказ да смо на правом путу. Национални савјет треба да буде окосница црногорске мањине у Србији", рекао је Канкараш.

Захвалница је уручена и председнику општине Врбас др Кажићу.

"Заиста има смисла да постоји овакво место у Врбасу. За кратко време имамо још једну изложбу еминентног ликовног уметника и не знам колико галерија у Србији има могућност да постави слике Петра Лубарде. У нади да ће се складан живот свих наших националних заједница наставити и даље, желим вам све најбоље", рекао је Kажић.  

КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

15. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

Градски музеј Врбаса, који је део Културног центра, ове ј...

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

Афористичар, сатиричар и дечији песник из Врбаса Веселин ...

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

Марко Поповић, писац из Врбаса, представио је у четвртак...

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

25. авг 2023. КУЛТУРА

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

Уметник из Врбаса Владо Њаради обележио је пре десетак да...

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

24. авг 2023. КУЛТУРА

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

Фолклорни ансамбл Културног центра Врбаса, уз подршку лок...

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.