Обележена годишњица смрти Сирмаи Кароља

Чланови Меморијалног одбора "Карољ Сирмаи" положили су јуче венац на гроб познатог писца и тако обележили 44. годишњицу његове смрти.

"Овога пута присетили смо се његовог уређивачког рада јер је познато да је Сирмаи од 1933. до 1940. године био уредник књижевног часописа 'Каланђа', када је успоставио веома добре везе са српским писцима и писцима из Мађарске. Сирмаи је веома успешно посредовао између Ласла Немета, мађарског писца, и наших писаца из Србије, о чему најбољи сведочи овај часопис", рекао је на почетку седнице Меморијалног одбора Ђезе Бордаш.

За крај године заказана је и додела традиционалне књижевне награде "Карољ Сирмаи" за најбољу књигу новела. "Ове године награда се додељује за најбољу књигу на мађарском језику и именовали смо жири који ће изабрати овогодишњег лауреата. Чланови су др Ласло Геролд, Бела Чорба, Ђула Фехер Гоби и Ђезе Бордаш. Продукција је била добра, већ сада имамо осам објављених књига, а до краја Београдског сајма очекујемо још нека нова издања. Намера нам је да одлуку донесемо у новембру, а додела ће бити у децембру, у Врбасу. Награда се састоји од плакете, златника и новчаног дела", рекао је Бордаш.

У знак сећања на књижевног ствараоца Кароља Сирмаиа, који је живео и стварао у Темерину и Врбасу, некадашње културно просветне заједнице два града су установиле Меморијал и књижевну награду под његовим именом 1975. године. Карољ Сирмаи је рођен 1890. године у Темерину, а од 1923. године је живео у Врбасу, где је и сахрањен 1972. године. Гимназију је завршио у Новом Саду, а студије и докторат у Будимпешти. Објавио је више од десет књига новела и један роман. Меморијал се одржава наизменично у Темерину и Врбасу сваке две године, док се књижевна награда додељује сваке године за новеле и приповетке штампане на мађарском, односно српском језику.

 

КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...