Скулптуре Војимира Дедеића од 15. децембра у Ликовној галерији

Skulpture Vojimira Dedeića

Са жељом да обележи четири деценије од како се својим уметничким делима по први пут јавности представио на самосталној изложби, академски сликар Војимир Дедеић, заједно са Ликовном галеријом Врбас, приредиће од 15. децембра још једну изложбу радова насталих у последњих двадесетак година. Избор радова за изложбу извршила је Силвиа Јелачић, управница Ликовне галерија. 

Љубитељи уметности имаће могућност да виде 24 скулптуре и објекта које је Дедеић стварао у Врбасу и Пљевљима. Војимир Дедеић рођен је у Вишкову, Црна Гора, 1946. године. Средњу уметничку школу завршио је у Херцег Новом, а Академију примењених уметности и постдипломске студије у Београду, у класи професора Миодрага Живковића. Члан СУЛУВ-а, УПИДИВ-а и групе АМВ. Излагао на више од 500 колективних и више од 40 самосталних изложби у земљи и иностранству. Награде: Прва награда за споменик Жарку Мариновићу, Београд (1969); прва награда за споменик слободи, Савино Село (1976); награда за споменик жртвама фашизма, Нови Сад (1977); награда Ликовног салона за скулптуру, Врбас (1979, 1983); трећа награда за споменик Губилиште - Јадовно, Хрватска (1986); прва награда на Јесењем ликовном салону, Врбас (1988); награда за скулптуру на XXIII Салону југословенске уметности у Цетињу (1989), награда за скулптуру Међурепубличке заједнице за културу (1996); награда "Зрак културе" Кула (1997); награда Културно просветене заједнице Србије, Београд (2000); награда Друштвено признање у култури, Врбас (2001); Октобарска награда, Врбас (2008).

Као увод у изложбу, за оне који су мање упућени у рад Војимира Дедеића, може послужити емисија ТВ Пљевља (НЕ)ОБАВЕЗНО са Горицом Одовић, посвећена врбаском вајару.

КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...

ЦКР организује сусрете српских књижевника у Врбасу

15. сеп 2022. КУЛТУРА

ЦКР организује сусрете српских књижевника у Врбасу

Након књижевног скупа "Lingua Pannonica", сусрета војвођа...

"Црногорско свијетло оружје" у Градском музеју

15. сеп 2022. КУЛТУРА

"Црногорско свијетло оружје" у Градском музеју

Отварањем изложбе под називом "Црногорско свијетло оружје...