Скулптуре Војимира Дедеића од 15. децембра у Ликовној галерији

Skulpture Vojimira Dedeića

Са жељом да обележи четири деценије од како се својим уметничким делима по први пут јавности представио на самосталној изложби, академски сликар Војимир Дедеић, заједно са Ликовном галеријом Врбас, приредиће од 15. децембра још једну изложбу радова насталих у последњих двадесетак година. Избор радова за изложбу извршила је Силвиа Јелачић, управница Ликовне галерија. 

Љубитељи уметности имаће могућност да виде 24 скулптуре и објекта које је Дедеић стварао у Врбасу и Пљевљима. Војимир Дедеић рођен је у Вишкову, Црна Гора, 1946. године. Средњу уметничку школу завршио је у Херцег Новом, а Академију примењених уметности и постдипломске студије у Београду, у класи професора Миодрага Живковића. Члан СУЛУВ-а, УПИДИВ-а и групе АМВ. Излагао на више од 500 колективних и више од 40 самосталних изложби у земљи и иностранству. Награде: Прва награда за споменик Жарку Мариновићу, Београд (1969); прва награда за споменик слободи, Савино Село (1976); награда за споменик жртвама фашизма, Нови Сад (1977); награда Ликовног салона за скулптуру, Врбас (1979, 1983); трећа награда за споменик Губилиште - Јадовно, Хрватска (1986); прва награда на Јесењем ликовном салону, Врбас (1988); награда за скулптуру на XXIII Салону југословенске уметности у Цетињу (1989), награда за скулптуру Међурепубличке заједнице за културу (1996); награда "Зрак културе" Кула (1997); награда Културно просветене заједнице Србије, Београд (2000); награда Друштвено признање у култури, Врбас (2001); Октобарска награда, Врбас (2008).

Као увод у изложбу, за оне који су мање упућени у рад Војимира Дедеића, може послужити емисија ТВ Пљевља (НЕ)ОБАВЕЗНО са Горицом Одовић, посвећена врбаском вајару.

КУЛТУРА

Расписан конкурс за нову излагачку сезону

11. окт 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за нову излагачку сезону

Ликовна галерија Културног центра Врбаса расписала је кон...

Предавање др Драгане Малешевић у ЈБ "Данило Киш"

11. окт 2021. КУЛТУРА

Предавање др Драгане Малешевић у ЈБ "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" организоваће у четвртак, 14...

Рајко Р. Каришић промовисао књигу портрета Врбашана

25. сеп 2021. КУЛТУРА

Рајко Р. Каришић промовисао књигу портрета Врбашана

Рајко Р. Каришић, уметнички фотограф, представио је синоћ...

Изложба графика Диане Моралес Галициа

24. сеп 2021. КУЛТУРА

Изложба графика Диане Моралес Галициа

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

"Панонски вашар" поново у Врбасу

24. сеп 2021. КУЛТУРА

"Панонски вашар" поново у Врбасу

Врбас ће у суботу и недељу, 25. и 26. септембра, бити дом...