Мајор Нандору награда "Сирмаи Карољ"

Major Nandoru nagrada "Sirmai Karolj"

Књижевна награда "Сирмаи Карољ" за 2016. годину припала је писцу Мајор Нанодру за збирку новела на мађарском језику "На углу улице, кад се осврнемо", одлучио је жири за доделу престижне награде који су чинили др Ласло Геролд, Бела Чорба, Ђула Фехер Гоби и Ђезе Бордаш. Свечано уручење организовано је у Градском музеју Врбаса, али је лауреат био спречен да присуствује чину, те је награду у његово име примила његова супруга.

"Мајор ствара реализам који није магичан, али је реализам. Његова проза је читљива, истовремено и драматична, јер говори о нашим животима и ово је књига о нама. У њој се помињу многа места, а најчешће Врбас, у ком је Мајор рођен, Крушчић, у ком је одрастао, и Нови Сад, у ком је провео највећи део живота. Када не би знао порекло аутора, читалац би лако кроз ово штиво, кроз имена насеља и људи које Мајор помиње, открио одакле аутор потиче. И у ових 14 приповетки и 40 кратких прича, потврђено је његово стваралаштво", рекао је образлажући одлуку председник жирија Ђула Фехер Гоби. Жири је до избора најбољег, како је саопштено, анализирао дела седам писаца који су у претходне две године објављивали на мађарском језику.

Новелиста Мајор Нандор присутан је у књижевности већ 60 година и ствара на мађарском језику. Рођен је у Врбасу 1931. године, а прву књигу објавио је 1963. године. Био је и истакнути политичар и два пута председник Већа АП Војводине.

Свечану доделу награде, коју чине диплома, новчани део и златник овог меморијала, организовали су Културни центар Врбаса и Меморијални одбор "Сирмаи Карољ". Меморијал у част писца и престижну награду установиле су општине Врбас и Темерин 1975. године и од тада се додељује бијенално за прозна дела на српском, односно мађарском језику. С обзиром да је Сирмаи живео и стварао у Врбасу и Темерину, и меморијали се наизменично одржавају у ова два града.

У свечаном програму организованом поводом доделе књижевне награде у Градском музеју, учествовали су ученици Основне музичке школе, женска певачка група КУД "Сирмаи Карољ" и рецитатори. Прилику да искаже подршку овом и свим другим културним догађајима који, уз промоцију уметности, промовишу и складан заједнички живот свих националних заједница, у име локалне самоуправе искористио је Милан Глушац, председник општине Врбас. 

КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

15. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

Градски музеј Врбаса, који је део Културног центра, ове ј...

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

Афористичар, сатиричар и дечији песник из Врбаса Веселин ...

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

Марко Поповић, писац из Врбаса, представио је у четвртак...

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

25. авг 2023. КУЛТУРА

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

Уметник из Врбаса Владо Њаради обележио је пре десетак да...

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

24. авг 2023. КУЛТУРА

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

Фолклорни ансамбл Културног центра Врбаса, уз подршку лок...

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.