Мајор Нандору награда "Сирмаи Карољ"

Major Nandoru nagrada "Sirmai Karolj"

Књижевна награда "Сирмаи Карољ" за 2016. годину припала је писцу Мајор Нанодру за збирку новела на мађарском језику "На углу улице, кад се осврнемо", одлучио је жири за доделу престижне награде који су чинили др Ласло Геролд, Бела Чорба, Ђула Фехер Гоби и Ђезе Бордаш. Свечано уручење организовано је у Градском музеју Врбаса, али је лауреат био спречен да присуствује чину, те је награду у његово име примила његова супруга.

"Мајор ствара реализам који није магичан, али је реализам. Његова проза је читљива, истовремено и драматична, јер говори о нашим животима и ово је књига о нама. У њој се помињу многа места, а најчешће Врбас, у ком је Мајор рођен, Крушчић, у ком је одрастао, и Нови Сад, у ком је провео највећи део живота. Када не би знао порекло аутора, читалац би лако кроз ово штиво, кроз имена насеља и људи које Мајор помиње, открио одакле аутор потиче. И у ових 14 приповетки и 40 кратких прича, потврђено је његово стваралаштво", рекао је образлажући одлуку председник жирија Ђула Фехер Гоби. Жири је до избора најбољег, како је саопштено, анализирао дела седам писаца који су у претходне две године објављивали на мађарском језику.

Новелиста Мајор Нандор присутан је у књижевности већ 60 година и ствара на мађарском језику. Рођен је у Врбасу 1931. године, а прву књигу објавио је 1963. године. Био је и истакнути политичар и два пута председник Већа АП Војводине.

Свечану доделу награде, коју чине диплома, новчани део и златник овог меморијала, организовали су Културни центар Врбаса и Меморијални одбор "Сирмаи Карољ". Меморијал у част писца и престижну награду установиле су општине Врбас и Темерин 1975. године и од тада се додељује бијенално за прозна дела на српском, односно мађарском језику. С обзиром да је Сирмаи живео и стварао у Врбасу и Темерину, и меморијали се наизменично одржавају у ова два града.

У свечаном програму организованом поводом доделе књижевне награде у Градском музеју, учествовали су ученици Основне музичке школе, женска певачка група КУД "Сирмаи Карољ" и рецитатори. Прилику да искаже подршку овом и свим другим културним догађајима који, уз промоцију уметности, промовишу и складан заједнички живот свих националних заједница, у име локалне самоуправе искористио је Милан Глушац, председник општине Врбас. 

КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

28. сеп 2020. КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...