У ужем избору за награду "Златни сунцокрет" 16 књига

U užem izboru za nagradu "Zlatni suncokret" 16 knjiga

У ужем избору за књижевну награду "Златни сунцокрет", коју додељује компанија "Витал", нашло се 16 књига, које се по оствареном техничком нивоу и литерарној страсти издвајају из текуће продукције, саопштио је жири.

Жири у саставу Никола Страјнић, Драган Јовановић Данилов и Владимир Гвозден (председник), сачинио је ужи избор кандидата за награду након разматрања више од 200 наслова.

У жанру романа кандидати су Светлана Слапшак за дело "Равнотежа" (Лагуна, Београд), Енес Халиловић за "Ако дуго гледаш у понор" (Албатрос плус, Београд), Светислав Басара за "Андрићева лествица ужаса" (Лагуна), Владислав Бајац за наслов "Хроника сумње" (Геопоетика, Београд), Роберт Тили за "Убоги Лазар у градовима" (Геопоетика), и Ранко Рисојевић за "Сестре и другарице" (Задужбина Петар Кочић, Бања Лука - Београд).

За награду конкуришу Зоран Живковић са романом "Тумач фотографија" (Завод за уџбенике, Београд), Миомир Петровић са књигом "Кућа од соли" (Лагуна), Берислав Благојевић са насловом "Бумеранг" (Пресинг, Младеновац), Радован Влаховић са делом "Бапа" (Банатски културни центар, Ново Милошево), Мирко Демић са романом "Ћутања из горе" (Агора, Зрењанин - Нови Сад), Дарко Тушевљаковић са својим делом "Јаз" (Архипелаг, Београд).

У ужем избору су и песничке збирке "Сенка осмог еона" Селимира Радуловића (Културни центар Новог Сада, Нови Сад) и "Прасвршетак" Ласла Блашковића, као и збирке приповедака "Мемо" Дивне Вуксановић (Сербика, Београд) и "Рашчарани свет" Јелене Ленголд (Архипелаг).

У питању су, према оцени жирија, "зрела дела проверених приповедача, али и неки нови, опори гласови који нам поново откривају замаскирану социјалну проблематику".

"Приметно је да је, барем када је о романима реч, завладала анализа прошлости било да је реч о блиским деведесетим, о међуратном или послератном раздобљу или о преиспитивању индивидуалне егзистенцијалне путање током 'занимљивог' двадесетог столећа", истакао је жири.

Према оцени чланова жирија, књиге уврштене у ужи избор се смело и промишљено суочавају са сложеним ликовима стварности и са законитостима књижевног писања, проналазећи уметнички уверљив однос између текста, света и наших великих и малих прича. Најужи избор кандидата биће саопштен средином јануара. Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена крајем јануара у Београду.

Награда "Златни сунцокрет", у јавности позната и као Виталова награда, додељује се ове године 20. пут за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године. Награда је први пут додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима су Радослав Петковић, Горан Петровић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Драган Јовановић Данилов, Јовица Аћин, Милета Продановић, Давид Албахари и Угљеша Шајтинац. Прошлогодишњи добитник је био Драган Великић за роман "Иследник".

Извор: B92

КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...