Русини обележавају Национални празник

Припадници русинске националне заједнице данас обележавају 17. јануар - Национални празник Русина у Србији. Овај дан празнује се као на дан када је 1751. године Франц Јозеф де Редл, саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору, потписао први званични документ – Уговор о насељавању 200 гркокатоличких русинских породица на тадашњу пустару Велики Крстур. Овај дан је већ више деценија прихваћен као дан званичног досељавања Русина на ове просторе, иако су, према историјским изворима, први досељеници Русини из Хорњице у мањем броју овде дошли око 1745. године.

Одлуку о датуму Националног празника Русина у Србији, као и о другим националним симболима – грбу и застави, донео је други сазив Националног савета (НС) Русина у априлу 2007. године. Одлуку о свечаној песми Русина у Србији „Браћа Русини“ донео је трећи сазив НС 2010. године, а поменуте одлуке донете су на основу Закона о заштити права и слобода националних мањина у Србији.

Прва Централна свечаност поводом празника одржана је у јануару 2008. године у Новом Саду, а затим се сваке године одржавала у другом месту. Ове године домаћини централне прославе су Бикићани. Осим централне, у подручним канцеларијама НС, односно у скоро свим местима где живе Русини у Србији, поводом празника се одржавају пригодни програми и пријеми.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"