"Златни сунцокрет" припао Светлани Слапшак

Књижевна награда „"Златни сунцокрет", коју већ две деценије додељује компанија Витал припала је Светлани Слапшак за роман „Равнотежа.

"„Равнотежа говори о женама у Београду за време рата у бившој Југославији. Не прихватајући да им у њихово име убијају суграђане, рођаке, пријатеље и синове, оне их скривају од мобилизације. Одбијајући сваки вид интеграције у ново, разорно друштво безумља и зла, Милица и њене пријатељице својом креативношћу и храброшћу покушавају да се одупру насиљу и хаосу који их окружује. Кроз мноштво духовитих и ироничних дијалога, овај роман трага за одговором на питање како у једном неуравнотеженом друштву одржати сопствену равнотежу".

Светлана Слапшак је 20. добитница Виталове награде која се додељује за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике.

У саопштењу жирија у саставу: Драган Јовановић-Данилов, Никола Страјнић и Владимир Гвозден (председник), стоји да награђени роман „веома добро комбинује такозвану слику света са дубљим интелектуалним питањима нашег времена везаним за природу сећања и критику дидактичких опсесија прошлошћу. "Нарочито фасцинира начин на који главна јунакиња Милица подноси егзистенцију: упркос оскудици, губицима пријатеља, недостатку љубави, тешкоћи самосазнања, она поседује лакоћу, креативност, спремност и спретност да се усуди да оде корак даље, да се отисне изван задатог оквира и да на тај начин испита границе своје и туђе људскости. Равнотежа је изузетно успела литерарна конструкција која у себи спаја елементе породичног романа, романа-хронике, пародију приповедачког патоса реалистичког романа, као и стилизацију викторијанског романа. Роман је енциклопедијски разигран и, упркос озбиљности теме, обојен особеним хумором и афирмацијом пријатељства, поверења и љубави."


КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

15. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

Градски музеј Врбаса, који је део Културног центра, ове ј...

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

Афористичар, сатиричар и дечији песник из Врбаса Веселин ...

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

Марко Поповић, писац из Врбаса, представио је у четвртак...

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

25. авг 2023. КУЛТУРА

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

Уметник из Врбаса Владо Њаради обележио је пре десетак да...

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

24. авг 2023. КУЛТУРА

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

Фолклорни ансамбл Културног центра Врбаса, уз подршку лок...

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.