"Златни сунцокрет" припао Светлани Слапшак

Књижевна награда „"Златни сунцокрет", коју већ две деценије додељује компанија Витал припала је Светлани Слапшак за роман „Равнотежа.

"„Равнотежа говори о женама у Београду за време рата у бившој Југославији. Не прихватајући да им у њихово име убијају суграђане, рођаке, пријатеље и синове, оне их скривају од мобилизације. Одбијајући сваки вид интеграције у ново, разорно друштво безумља и зла, Милица и њене пријатељице својом креативношћу и храброшћу покушавају да се одупру насиљу и хаосу који их окружује. Кроз мноштво духовитих и ироничних дијалога, овај роман трага за одговором на питање како у једном неуравнотеженом друштву одржати сопствену равнотежу".

Светлана Слапшак је 20. добитница Виталове награде која се додељује за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике.

У саопштењу жирија у саставу: Драган Јовановић-Данилов, Никола Страјнић и Владимир Гвозден (председник), стоји да награђени роман „веома добро комбинује такозвану слику света са дубљим интелектуалним питањима нашег времена везаним за природу сећања и критику дидактичких опсесија прошлошћу. "Нарочито фасцинира начин на који главна јунакиња Милица подноси егзистенцију: упркос оскудици, губицима пријатеља, недостатку љубави, тешкоћи самосазнања, она поседује лакоћу, креативност, спремност и спретност да се усуди да оде корак даље, да се отисне изван задатог оквира и да на тај начин испита границе своје и туђе људскости. Равнотежа је изузетно успела литерарна конструкција која у себи спаја елементе породичног романа, романа-хронике, пародију приповедачког патоса реалистичког романа, као и стилизацију викторијанског романа. Роман је енциклопедијски разигран и, упркос озбиљности теме, обојен особеним хумором и афирмацијом пријатељства, поверења и љубави."


КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

У Градском музеју Културног центра Врбаса представљена је...

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбас отворена је из...

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...