Отворена изложба "Јелена, велика краљица"

Vrbas - izložba "Jelena, velika kraljica"

У Градском музеју Културног центра Врбаса синоћ је отворена изложба "Јелена, велика краљица", посвећена Јелени Анжујској, жени српског краља Уроша и мајци краљева Драгутина и Милутина. Једну од најзначајнијих изложби у последње три године у Србији осмислио је и поставио Народни музеј из Краљева и до сада је путовала кроз највеће градове Србије, али и кроз неколико градова региона и Европе - Требиње, Котор, Лион и Париз.

Обраћајући се присутнима приликом отварања, ауторке изложбе Сузана Новчић, историчар уметности, и Татјана Михаиловић, археолог, истакле су да им је намера била да изложбом укажу на значај Јелене Анжујске, али не само као краљице већ и као ктиторке, мајке и владарке која је оставила дубок траг у српској средњовековној државности, историји, традицији, духовности и култури.

Izložba

"Изложбу смо приредили поводом обележавања седам векова од смрти краљице Јелене 2014. године. Да би смо истражили личност краљице Јелене морали смо да обиђемо бројна места на којим је портретисана, пре свега манастир Градац који је и њена задужбина, затим Ариље, Ђурђеве Ступове, Сопоћане, и на крају Грачаницу. Други ниво истраживања били су простори на којим је владала и где је провела већи део живота, а то су и делови Албаније, Републике Српске и Црне Горе, од Бијелог Поља, преко Плава, Скадра, Улциња и Бара, све до Котора и Требиња, града за који се предпоставља да су у њему били Јеленини двори. Велику захвалност дугујемо институцијама са којим смо сарађивали, а драгоцености ових истраживања сажете су у изложбу", рекла је Новчић. 

Помоћник покрајинског секретара за културу др Милан Мицић издвојио је добру сарадњу музејских установа Краљева и Врбаса као модел који може бити примењен у широј акцији размене културних садржаја, како би што више људи имало прилику да види неке вредне поставке и изложбе. Част да отвори изложбу припала је Марјани Мараш, председница Скупштине општине Врбас.

КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

У Градском музеју Културног центра Врбаса представљена је...

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбас отворена је из...

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...