Александар Габона победник 50. ФПМ

Победник 50, јубиларног Фестивала поезије младих је песник Александар Габона из Новог Сада, одлучио је жири манифестације којим је председавао Перо Зубац. Другу награду својим стиховима заслужила је Слађана Бушић из Београда, а трећу Петар Ракочевић из Подгорице. Награда "Станко Симићевић", која се додељује најмлађем учеснику финалне вечери, припала је Фаруку Шахату, младом песнику из Сарајева.

Одлуку о лауреатима једногласно је донео жири у саставу: Перо Зубац, председник, и чланови Данило Јокановић, Иван Лаловић и Горан Лабудовић Шарло. По оцени жирија, овогодишњи ФПМ окупио је веома талентоване ауторе, можда и понајбоље у последњих неколико година, тако да ни избор није био лак.

“Ово је некада био Југословенски фестивал поезије младих, сада више не носи тај назив, али учесници свих земаља из овог региона дају му и данас тај епитет. Фестивал је преживео оно што држава у којој је настао није, и оно што индустрија у нашем граду није. Песници су нашем граду захваљујући Фестивалу дали имена – град на песниковој руци, први олимп у равници и сигурна песничка кућа. Вечерас се исписује још једна страница историје и исписују је ови млади финалисти. Захваљујем се Савету Фестивала на челу са Гораном Лабудовићем и Браниславом Зубовићем, и свима који су дали допринос да ово облежавање буде на нивоу оних претходних. Финалистима желим да понесу најлепше успомене из нашег града и да се увек враћају у Врбас, а Фестивал да храбро корача ка следећем јубилеју”, рекла је Марјана Мараш, председница СО Врбас.

Јубиларни фестивал био је прилика и да се ода посебна захвалности људима који су претхоних 50 година, уз песнике учеснике, градили његов препознатљиви имиџ. Признања и сатове за немерљиви допринос устоличењу Фестивала поезије младих у једну од највреднијих поетских манифестација у региону, добили су Весна Дринчић Ђилас, руководилац Студија рецитатора, сликари Ратко Шоћ и Светислав Шљукић, песници Мирослав Алексић, Ђорђо Сладоје и Перо Зубац, и новинари Милан Станимировић и Петко Копривица, који су деценијама били везани за фестивал не само у својим професијама већ и као организатори, чланови жирија и много тога другог. Захвалницу и уметничку слику у име општине Врбас примила је Миљана Штулић, док је захвалницу и уметничку слику за Гимназију "Жарко Зрењанин" примила директорка ове установе Татјана Кажић.

У свечаном програму учествовали су ученици Гимназије “Жарко Зрењанин”, композитор Габор Ленђел и певач Сеид Мемић – Вајта.

Прилог РТВ

КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...