Александар Габона победник 50. ФПМ

Победник 50, јубиларног Фестивала поезије младих је песник Александар Габона из Новог Сада, одлучио је жири манифестације којим је председавао Перо Зубац. Другу награду својим стиховима заслужила је Слађана Бушић из Београда, а трећу Петар Ракочевић из Подгорице. Награда "Станко Симићевић", која се додељује најмлађем учеснику финалне вечери, припала је Фаруку Шахату, младом песнику из Сарајева.

Одлуку о лауреатима једногласно је донео жири у саставу: Перо Зубац, председник, и чланови Данило Јокановић, Иван Лаловић и Горан Лабудовић Шарло. По оцени жирија, овогодишњи ФПМ окупио је веома талентоване ауторе, можда и понајбоље у последњих неколико година, тако да ни избор није био лак.

“Ово је некада био Југословенски фестивал поезије младих, сада више не носи тај назив, али учесници свих земаља из овог региона дају му и данас тај епитет. Фестивал је преживео оно што држава у којој је настао није, и оно што индустрија у нашем граду није. Песници су нашем граду захваљујући Фестивалу дали имена – град на песниковој руци, први олимп у равници и сигурна песничка кућа. Вечерас се исписује још једна страница историје и исписују је ови млади финалисти. Захваљујем се Савету Фестивала на челу са Гораном Лабудовићем и Браниславом Зубовићем, и свима који су дали допринос да ово облежавање буде на нивоу оних претходних. Финалистима желим да понесу најлепше успомене из нашег града и да се увек враћају у Врбас, а Фестивал да храбро корача ка следећем јубилеју”, рекла је Марјана Мараш, председница СО Врбас.

Јубиларни фестивал био је прилика и да се ода посебна захвалности људима који су претхоних 50 година, уз песнике учеснике, градили његов препознатљиви имиџ. Признања и сатове за немерљиви допринос устоличењу Фестивала поезије младих у једну од највреднијих поетских манифестација у региону, добили су Весна Дринчић Ђилас, руководилац Студија рецитатора, сликари Ратко Шоћ и Светислав Шљукић, песници Мирослав Алексић, Ђорђо Сладоје и Перо Зубац, и новинари Милан Станимировић и Петко Копривица, који су деценијама били везани за фестивал не само у својим професијама већ и као организатори, чланови жирија и много тога другог. Захвалницу и уметничку слику у име општине Врбас примила је Миљана Штулић, док је захвалницу и уметничку слику за Гимназију "Жарко Зрењанин" примила директорка ове установе Татјана Кажић.

У свечаном програму учествовали су ученици Гимназије “Жарко Зрењанин”, композитор Габор Ленђел и певач Сеид Мемић – Вајта.

Прилог РТВ

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...