Милутин Ж. Павлов први добитник награде "Небојша Деветак"

У знак сећања песника, главног и одговорног уредника Часописа за књижевност "Траг" и колегу Небојшу Деветака, Народна библиотека "Данило Киш" установила је књижевну награду "Небојша Деветак", која се додељује за најбољи књижевни прилог објављен у "Трагу” за претходну годину.

На састанку одржаном 26. новембра 2018. у Врбасу, жири у саставу: Саша Радојчић, председник, Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић, донео је одлуку да се Награда 'Небојша Деветак' додели Милутину Ж. Павлову за приповетку 'Маска загубљеног имена'. Поред награђеног дела, у најужем избору нашао се и циклус песама Ненада Милосављевића. Павлов је први лауреат новоустановљене награде.

"Милутин Ж. Павлов је искусан приповедач, који у награђеном делу испитује данас веома значајна питања личног идентитета. Павловљева приповетка 'Маска загубљеног имена' је организована дијалошки и приказује ток једног имагинарног ислеђивања човека који је, са формалног становишта, будући без личних докумената, такође без идентитета. Уз дозиран хумор, у понешто фантастичном амбијенту, испоставља се да тај човек заправо поседује знатно истанчанију природу од самог иследника. Његов лични идентитет је заснован на учешћу у мрежи односа културе и њених вредности. Симболички потенцијал ликова и ситуације осликаних у награђеном делу је богат, и поред асоцијација на епохални статус појединца данас, може се повезати и са осећањем бездомности, које не може да буде превазиђено никаквим формалним поступцима. Павловљева приповетка се ипак окончава у напола оптимистичком тону. Можда има неког трачка наде за данашњег човека. Сва ова тешка питања Милутин Ж. Павлов обрађује у проходном, читком тексту, који се не бави самим собом, него чини оно што одувек чини добра проза: прича причу", стоји у образложењу одлуке жирија, које је потписао проф. др Саша Радојчић.

Признање које уз диплому подразумева и новчану награду, Милутину Ж. Павлову ће бити свечано уручено у среду, 12. децембра у Народној библиотеци "Данило Киш".

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"