Почео 51. Фестивал поезије младих

Књижевном вечери у Гимназији "Жарко Зрењанин" у којој су стихове говорили некадашњи победници и учесниципесници Ђорђе Нешић, Марија Шимоковић, Верољуб Вукашиновић и Емсура Хамзић, у уторак је у Врбасу почео 51. Фестивал поезије младих. Петодневна манифестација донеће љубитељима књижевности, и поезије и прозе, али и других уметности, више програма који следе вишедеценијску уређеност и организованост ФПМ. Као и увек програм манифестације, између осталог, чине садржаји Излет у прозу, ликовна изложба Палета младих, Портрет песника, Песнички митинг, промоција књиге песама прошлогодишњег победника, Финално вече и други.

Овогодишњи финалисти су Слађана Бушић, Ана Ивановић, Мима Пековић, Анђела Пендић, Матија Петровић, Петар Ракочевић, Радован Синђелић, Шимон Тсубота, Амина Хрнчић и Фарук Шахат, а изабрани су међу укупно 96 младих песника из земље и региона, који су организаторима ФПМ послали на читање циклусе од по десет својих песама.

"Млади песници се крећу по трагу својих старијих колега. Одмах се види који млади песник чита, колико памти то што чита и да ли то на њега делује инспиративно, колико себе проналази у томе и колико негује властити стил. Ми као жири оцењујемо све то. Колико има или нема поезије у њиховим песмама и да ли ће се из тога развити нешто", рекао је Горан Лабудовић, члан жирија Фестивала поезије младих.

Милан Глушац, председник општине Врбас, подсетио је присутне на отварању да је локална самоуправа због великог значаја и доприноса које је афирмацији града дао Фестивал поезије младих, манифстацији 2018. године доделила највише друштвено признање - Октобарску награду. "Фестивал његови учесници често називају улазницом у свет песништва. Заиста, многи песници који су прве кораке направили на њему, данас су угледни песници и ствараоци. Зато свима желим добродошлицу у Врбас, песнички Олимп у равници, који поносно стоји као град на песниковој руци. У име општине Врбас, која је све време покрововитељ ове изузетне манифестације, желим у овој свечаној прилици да се захвалим песницима, организаторима и свима који су све ове године градили Фестивал", рекао је Глушац на отварању.

КУЛТУРА

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

06. мај 2021. КУЛТУРА

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у среду је от...

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

21. апр 2021. КУЛТУРА

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

Након што је пре нешто више од месеца дана расписан литер...

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

08. апр 2021. КУЛТУРА

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

У најновијем, угледном, међународном књижевном часопису ...

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

31. мар 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

Удружење Ликовних уметника општине Врбас, у сарадњи са Ли...

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

30. мар 2021. КУЛТУРА

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

Врбас је добио још једну вредну монографију; након објављ...