Почео 51. Фестивал поезије младих

Књижевном вечери у Гимназији "Жарко Зрењанин" у којој су стихове говорили некадашњи победници и учесниципесници Ђорђе Нешић, Марија Шимоковић, Верољуб Вукашиновић и Емсура Хамзић, у уторак је у Врбасу почео 51. Фестивал поезије младих. Петодневна манифестација донеће љубитељима књижевности, и поезије и прозе, али и других уметности, више програма који следе вишедеценијску уређеност и организованост ФПМ. Као и увек програм манифестације, између осталог, чине садржаји Излет у прозу, ликовна изложба Палета младих, Портрет песника, Песнички митинг, промоција књиге песама прошлогодишњег победника, Финално вече и други.

Овогодишњи финалисти су Слађана Бушић, Ана Ивановић, Мима Пековић, Анђела Пендић, Матија Петровић, Петар Ракочевић, Радован Синђелић, Шимон Тсубота, Амина Хрнчић и Фарук Шахат, а изабрани су међу укупно 96 младих песника из земље и региона, који су организаторима ФПМ послали на читање циклусе од по десет својих песама.

"Млади песници се крећу по трагу својих старијих колега. Одмах се види који млади песник чита, колико памти то што чита и да ли то на њега делује инспиративно, колико себе проналази у томе и колико негује властити стил. Ми као жири оцењујемо све то. Колико има или нема поезије у њиховим песмама и да ли ће се из тога развити нешто", рекао је Горан Лабудовић, члан жирија Фестивала поезије младих.

Милан Глушац, председник општине Врбас, подсетио је присутне на отварању да је локална самоуправа због великог значаја и доприноса које је афирмацији града дао Фестивал поезије младих, манифстацији 2018. године доделила највише друштвено признање - Октобарску награду. "Фестивал његови учесници често називају улазницом у свет песништва. Заиста, многи песници који су прве кораке направили на њему, данас су угледни песници и ствараоци. Зато свима желим добродошлицу у Врбас, песнички Олимп у равници, који поносно стоји као град на песниковој руци. У име општине Врбас, која је све време покрововитељ ове изузетне манифестације, желим у овој свечаној прилици да се захвалим песницима, организаторима и свима који су све ове године градили Фестивал", рекао је Глушац на отварању.

КУЛТУРА

Глумац Милан Марић отвара Равно Село Филм Фестивал

12. јун 2019. КУЛТУРА

Глумац Милан Марић отвара Равно Село Филм Фестивал

Наш млади глумац Милан Марић ове године ће бити "Лице у ф...

"РОД" обележио 220 година рођења А. С. Пушкина

10. јун 2019. КУЛТУРА

"РОД" обележио 220 година рођења А. С. Пушкина

У Градском музеју Културног центра Врбаса приређено је по...

Равно Село Филм Фестивал од 21. до 23. јуна

04. јун 2019. КУЛТУРА

Равно Село Филм Фестивал од 21. до 23. јуна

Равно Село Филм Фестивал одржаће се по трећи пут ове годи...

Књижевници из Врбаса најбољи на више конкурса

04. јун 2019. КУЛТУРА

Књижевници из Врбаса најбољи на више конкурса

Последњих неколико недеља књижевници из Врбаса освојили с...

Ансамбли из руске Костроме наступали у Змајеву

03. јун 2019. КУЛТУРА

Ансамбли из руске Костроме наступали у Змајеву

Културно-уметнички ансамбли из Костроме, руског града са ...