Ансамбли из руске Костроме наступали у Змајеву

Културно-уметнички ансамбли из Костроме, руског града са којим Врбас има потписан Меморандум о братимљењу, гостовали су синоћ у Змајеву и одржали музички и фоклорни концерт. На репертоару су биле руске народне песме и игре. Организатори овог наступа били су Друштво српско-руског пријатељства "Род", општина Врбас и Месна заједница Змајево.

"Ансамбли који нам долазе из Костроме већ су традиционално сваког лета гости наше општине и ове године становници Змајева, као домаћини, имају привилегију да се упознају са богатом културом и традицијом Костроме и Русије. Прошле године ту привилегију имали су житељи Савиног Села, а наредне године домаћин ће бити Куцура. Сваке године домаћин ће бити друго село јер желимо да створимо културни ланац који ће додатно учврстити наше братске и пријатељске односе са Русијом, у овом случају са градом Кострома, чије је дугогодишње пријатељство крунисано потписивањем Меморандума о братимљењу 2017. године", рекао је поздрављајући госте из Русије Милан Глушац, председник општине Врбас. 

Посета ансамбала из Костроме Врбасу и местима у општини, била је прилика и да се младом Леону Рукавини, ученику 1. разреда Средње стручне школе "4. јули", уручи диплома првог степена коју је заслужио својом кратком причом на руском језику о аутизму и о удружењу "Мултиарт". Леон је награђен на Међународном литерарном конкурсу у Костроми, који је организован под покровитељством Министарства просвете Руске Федерације.

"За веома кратко време Леон Рукавина, ученик првог разреда ССШ '4. јули', показао је велики напредак, интересовање и ангажовање у настави руског језика. Све је то резултирало високим признањем на Међународном литерарном конкурсу који се сваке године организује у Костроми, написавши састав и песму у складу са темом. Тема под називом 'Мы вместе' ('Заједно') је Леону дала могућност да напише једну малу, искрену и упечатљиву причу о себи, којом је обухватио живот особа са аутизмом. Показао је да су аутистичне особе врло дружељубиве, креативне, осећајне и да, пре свега, воле живот. Леон је прави пример васпитаног, пожртвованог и паметног детета за чију богату личност су највише заслужни његови родитељи. Пуну подршку, пажњу и разумевање му пружају и његови школски другари, као и моје колеге. Посебну љубав, Леон и друга деца попут њега, несебично добијају и уче да је деле у Удружењу 'Мултиарт'. У то смо се уверили када смо имали посебну част да будемо њихови гости и да научимо пуно тога доброг и лепог од чланова Удружења, родитеља и од саме деце. Поносни смо на Леона", рекла је о свом добром ученику Мирјана Хрутка, професорка руског језика.

На награди се захвалио и сам Леон Рукавина, уз речи да је очекивао да је написао најбољу причу и песму. "Ја сам био срећан када сам освојио 1. место, осећао сам се као шампион. Ја волим да идем на час руксог језика зато што постижем боље резултате. И родитељи, другари и професори су ме подржали кад сам освојио 1. место и сви су ми честитали", задовољно је рекао Леон, који је и сам уживао у наступу руских пријатеља.

 

КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

13. авг 2019. КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Две изложбе фотографија у Градском музеју

09. авг 2019. КУЛТУРА

Две изложбе фотографија у Градском музеју

Тачно у подне у Градском музеју Културног центра Врбаса о...

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

05. авг 2019. КУЛТУРА

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

У Градском музеју Културног центра Врбаса данас почиње пр...

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

30. јул 2019. КУЛТУРА

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

Деца, мала и велика (1-18 година), из Врбаса или шире, тр...

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...