"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

Проглашењем победника свечано је затворен Равно Село Филм Фестивал.

Златним клипом за најбољег редитеља дебитанта фестивала, по избору стручног жирија, награђен је црногорски редитељ Андро Мартиновић, за остварење "Између дана и ноћи", наводи се у саопштењу. Златни клип за најбољи филм по избору публике добио је италијански филм "Човек који је купио Месец", редитеља Паола Зуке. Специјалним признањем жирија награђен је краткометражни омладински филм "Залазак", редитељке Душанке Беладе. Проглашен је и победник филмске радионице у сарадњи са ревијом "Филмић", а то је филм "Сергеј кружи Равним Селом", који су направили Стефан Асентић, Лука Ђуричин и Јована Девић, уз помоћ осмогодишње глумице Милице Башић.

Награду редитељу Андри Мартиновићу уручила je председница жирија Маријана Јанковић. "Филм Између дана и ноћи Андра Мартиновића је одабран једногласном одлуком стручног жирија као најбољи на овогодишњем издању Равно Село Филм Фестивала. Кроз форму омнибуса Мартиновић је на визуелно узбудљив начин испричао веома емотивну и снажну причу о три генерације очева и синова и њиховим животима и смрти. Пратећи јунаке у три преломна периода за историју овог дела света, крај Другог светског рата, пад Берлинског зида, распад Југославије, филм преиспитује одлуке очева и синова које се неминовно рефлектују не само на њихове животе већ и на шири друштвени контекст који је заправо системом спојених судова повезан са самим актерима. Свака смрт повезана је са наставком једног или неколико живота, а један неиспаљени метак алегоријски ће усмртити многе генерације које долазе".

Образложење жирија који је Златни клип за најбољи филм по избору публике доделио италијанском филму Човек који је купио месец, редитеља Паола Зуке, предочила је председница жирија публике Маја Мараш: "Филм Човек који је купио месец Италијана Паола Зуке најбољи је по мишљењу Жирија публике. Урнебесна комедија о сардинијском рибару који је обећао месец жени коју воли и о френетично смешној потрази за њим, освојила је срца публике Равног Села, где је филм премијерно приказан на територији Србије, а од јесени ће бити у дистрибуцији и у српским биоскопима".

Плакету Први метар за најбољи краткометражни омладински филм добио је филм Праскозорје, редитеља Андрије Мугоша са Академије умјетности Цетиње. Специјално признање жирија освојио је краткометражни омладински филм Залазак, редитељке Душанке Беладе са Академије уметности из Новог Сада. Награду је уручио Александар Протић. "Филм Праскозорје Андрије Мугоше најбољи је у категорији студентског краткометражног филма. Визуелно и монтажно прецизан филм на вешт начин приказује контраст прелепих предела Црне Горе и безнађа које у њему виде нове генерације. Храбра тема која у срж поставља питање слободе. Да ли између дилеме – 'тамо негде' бити било шта или наизгед нигде бити то што јеси, можда постоји и треће решење?! Жири је одлучио да посебно признање у овој категорији додели филму Залазак Душанке Беладе (студенткињи Академије Уметности из Новог Сада) која је у свега седам минута сместила на врло зрео испричан начин, причу о љубави, поверењу и круговима истог".

Проглашен је и победник филмске радионице у сарадњи са ревијом Филмић, чији је ментор била Лора Ђуровић – филм Сергеј кружи Равним Селом који су направили Стефан Асентић, Лука Ђуричин и Јована Девић  уз помоћ осмогодишње глумице Милице Башић. "Због приказаног огромног ентузијазма, савладавања озбиљних препрека уз паралелно полагање пријемног испита на Академију уметности у Новом Саду – аутори филма су успели да га сами сниме и монтирају и на један хумористичан начин прикажу причу у којој се свако од нас може препознати".


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"