Ленђеру награда „Бари Милошевић“

Janko LendjerНаграда „Бранислав Бари Милошевић“, коју додељује Културни центар Врбаса за укупан допринос развоју и афирмацији културно-уметничког аматеризма, припала је Јанку Ленђеру, истакнутом драмском аматеру. Ленђеру је признање уручено за 35 година успешног присуства у аматерском драмском стваралаштву и културни, али и због неговања традиције, језика и писмености Русина.
    На свечаној додели плакете одржаној у сали Гимназије „Жарко Зрењанин“, речено је да је Ленђер стваралачку каријеру започео 1974. године у Русинско-украјинској литерално секцији „Зраци“, а касније се посветио раду у Културно-простветном друштву „Карпати“.
    „Као глумац и као редитељ остварио је врло запажене позоришне представе и сценске приказе на русинском језику. Поред мноштва стручних награда на позоришним фестивалима и смотрама, Јанко Ленђер је носилац и низа значајних друштвених признања за укупан допринос развоју културно-уметничког аматеризма“, стоји у образложењу жирија.
    Примајући награду, Ленђер је истакао да му је ово признање најдраже, јер му је уручено у средини у којој је почео каријеру. „Свега овога не би било да нисам имао велику подршку супруге Наде и троје деце. Они су ми пружали снагу и мотиве да истрајем, али и да ми скрену пажњу на грешке и пропусте које сам правио. Захваљујем се КПД Карпати, које ме је предложило за награду, листу Глас који је подржао моју кандидатуру, и Културном центру Врбаса чији је жири одлучио да награда припадне мени“, рекао је Ленђер.
    Ова награда додељује се у знак сећања на Бранислава Барија Милошевића, дугогодишњег управника Дома културе, који је дао велики допринос свеукупном аматерском културно-уметничком стваралаштву.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"