"Ветрушка у данима неба" - Соларисов роман године

Роман Горана Лабудовића Шарла "Ветрушка у данима неба" у првим данима 2020. године доживео је још једно признање - у новогодишњој фејсбук акцији коју је приредио ИКЦ "Соларис" из Новог Сада, корисници ове друштвене мреже изабрали су роман  писца из Врбаса за најзапаженији домаћи роман 2019. године. Гласало се током првих девет дана јануара а гласови су стизали са свих страна региона и света.

Највише гласова добио је роман "Ветрушка у данима неба", док је други по броју гласова био роман "Рубикова коцка" Саше Радоњића. Гласове су још добили романи Милоша Латиновића, Игора Маројевића, Слободана Тишме, Ивана Ивањија и Зорана Ћирића. Објава за гласање је имала више од 10.000 прегледа и преузимали су је бројни портали који се баве културом у Србији. Ово је, иначе, први пут код нас да се једно књижевно признање додељује транспарентно, акламацијом читалаца под пуним именом и презименом. Горану Лабудовићу Шарлу ће овим поводом бити уручена пригодна плакета као и "Соларисова" едиција Антологија српске прозе у пет томова.

"Мој роман се нашао у озбиљној конкуренцији веома успелих романа, међу значајним именима наше књижевности и то је за мене била сасвим довољна част. Посебно ми је било драго да се о романима изјашњавају читаоци гласањем. Било је то за све нас велико и ново искуство. Када су гласови прикупљени звали су ме другари одасвуд па чак и из Канаде и Јужне Африке, и од Суботице до Котора, од Сарајева до Књажевца. Хвала читаоцима и хвала 'Соларису' који је дао реч онима због којих и стварамо, а то су читаоци", рекао је за vrbas.net Лабудовић.

КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

17. нов 2020. КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

Веселину Милићевићу, сатиричару, афористичару и песнику з...

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

11. нов 2020. КУЛТУРА

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

Од данас па до 26. новембра у Ликовној галерији Културног...

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

10. нов 2020. КУЛТУРА

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

Након успешно окончане рестаурације и конзарвације, јавно...

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

09. нов 2020. КУЛТУРА

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

Престижна награда Бранковог кола, једна од најстаријих у ...

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

05. нов 2020. КУЛТУРА

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

Жири Јесењег литерарног и ликовног конкурса 2020, који је...