Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је победница 46. Палете младих, скоро пола века дугог пратећег програма Фестивала поезије младих. Радови Адриен Ујхази издвојили су се у конкуренцији још девет талентованих сликара - Небојше Адамовића из Ваљева, Андрее Алексић из Врбаса, Тамаре Јованов из Зрењанина, Немање Миленковића из Новог Сада, Живане Мијаиловић из Сремске Митровице, Александра Ракезића из Краљева, Радета Тепавчевића из Врбаса, Ање Тончић из Београда и Љубице Туцаков из Новог Сада. Адриен је победом заслужила откупну награду и право да у наредној години самостално излаже у Ликовној галерији Културног центра Врбаса.

Ево шта је о овогодишњој Палети младих записала селектор Славица Попов, виши кустос и историчар уметности.

"На прагу треће деценије 21. века увиђамо да се свет све брже мења и све те промене као и њихов темпо наступања су неминовне и врло подстицајне за цело окружење, иако се често ствара отпор према њима. Технологија која се налази на таласу ових промена добоко је прожела све сегменте живота па тако и уметност, а њено интензивно коришћење посебно је карактеристично за млађе генерације. Још једна ствар која карактерише генерацију миленијалаца односно пост миленијалаца јесте отвореност за теме које знају бити контроверзне као и прихватање и поштовање различитости где свако има право на свој избор. У том контексту млади уметници иако одрастају са савременом технологијом не негирају традиционалне ликовне технике. Ако је медиј порука, помишља се да би употребом нових медија најбоље могли да се извуку закључци о стању савременог света и друштва. Међутим, простор деловања уметника и уметности је данас неограничен, а млади уметници подједнако уносе иновације у уметничко стваралаштво као што негују и традиционално поимање слике подржавајући тако изражајну слободу уметника и уметности.

Једна од новина коју је 2020. година донела, као нова реалност, јесте да изложба 46. Палете младих неће бити одржана у физичком смислу. Она се због тренутне ситуације сели искључиво у виртуелни простор, простор који већ дуги низ година, захваљујући интернету, друштвеним мрежама и другим дигиталним каналима комуникације, егзистира паралелно са реалним светом. Ово искључивање физичког постојања изложбе је надамо се само тренутни дисбаланс изазван потресом који нам је донела новонастала здравствена криза не и нова нормалност.

За 46. Палету младих 2020. године, године која ће бити забележена као прекретница токова свих сегмената људског деловања па тако и ове манифестације, одабрано је десет младих уметника: Небојша Адамовић, Андреа Алексић, Тамара Јованов, Немања Миленковић, Живана Мијаиловић, Александар Ракезић, Раде Тепавчевић, Ања Тончић, Љубица Туцаков и Адриен Ујхази. Ови уметници поред тога што се изражавају у традиционалним сликарским и цртачким техникама у своје стваралаштво инкорпорирају и све иновације које 21. век носи, да ли номадским кретањем кроз различите визуелне медије, истраживањем традиционалног поимања слике кроз увођење иновативних материјала у њу, испитивањем њене просторности или испитивањем личних или глобалних простора, уверења и меморија унутар саме слике.

Ако смо и помислили да ће се време у будућности мерити  B.C. (Before Corona) и A.C. (After Corona) сада је евидентно да ће се време између ове две одреднице прилично одужити, при том се поставља питање да ли ће време после короне икада наступити. А модел истрајавања и постојања у том временском лимбу предлаже Албер Ками у роману Куга где каже да једини начин да се појединац бори против куге јесте поштење, а то поштење се састоји у томе да свако врши свој позив. Ови млади уметници су изабрали свој позив и улажу све своје напоре, чак и у овом претерано неизвесном времену које нам је произвела пандемија и предано су посвећени њему. Фројд је истакао да свет колико год да је мрачан не може помрачити човека, човек је тај који помрачује свет, а искреност, доследност и озбиљност у приступу уметности ових младих уметника даје назнаке постојања бољег, лепшег и срећнијег света у који нас млади људи воде, јер по свему судећи ово је генерација, била она боља или лошија од претходних, која ће иницирати многе промене метода и начина размишљања у нашем друштву, јер правац ког смо се до сада држали очигледно није најбољи избор".

Адриен Ујхази

Истовремено, Милијана Радовановић, академска сликарка и директорка Народне библиотеке "Данило Киш", осврнула се на стварање овогодишње победнице Адриен Ујхази.

"У времену када нас је COVID одвојио једно од другог бића, бити уметник је сада више него икад мисионарски чин у коме се са ветрењачама бориш да би поново вратио особине људскости, недостајући загрљај, љубав према унутра и споља, космосу и земљи. Присуство ликовне сцене макар и на овај виртуелни начин нас подсећа да смо живи.  Адријен Ујхази, 1995 годиште, Нови Сад, са међународном каријером, упорним радом нам говори да је макар једна цигла у савременом сликарству Србије ако не и шире. Тако се и овог пута Врбас помиње као стајалиште , раскрсница младим уметницима. Својом последњом изложбом под именом Биофилија, биос - живот, филија - љубав, нам говори о предмету њеног истраживања, сликарство на ћелијском нивоу. Она у своје радове гледа на молекуларном нивоу ликовних елемената, подсећајући на микроскоп под којим смо сви стално као појединци, подсећајући их на наше искуство које је колективно и појединачно паметније од површних импресија данашњег рекламног времена. Она не прави миметичке творевине, разлаже их на апстрактне трагове нашег бића бавећи се процесима који се могу видети у организму. Њен опус је далека или ближа асоцијација на потребу за ангажованим , биолошким свесним и еколошким човеком, освешћеним и мирним са собом у себи који данас као личност скоро не препознаје од удара екрана, монитора, кратких информација. Ово су дуготрајне, могло би се рећи антрополошке ликовне преокупације које је успела да нам наметне и као таква заслужено добија награду Палете ове године која је откупна и могућност да излаже самостално своје радове следеће године у простору Галерије Врбас".

Андреа Алексић

Александар Ракезић

Љубица Туцаков

Небојша Адамовић

Немања Миленковић

Тамара Јованов

БИОГРАФИЈЕ И КАТАЛОШКИ ПОДАЦИ

Небојша Адамовић (1995, Ваљево) Школу за дизајн, смер ликовни техничар, завршио је 2014. године. Дипломирао је Примењено сликарство на Факултету примењених уметности у Београду 2018. године. Мастер академске студије завршио је на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарство, на ком је 2019. уписао доктрорске уметничке студије. Имао је 11 самосталних изложби, међу којима су изложбе у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу, Уметничком простору У10, Платонеуму у Новом Саду Дому културе Студентски град, галерији Штаб, Народном музеју у Крагујевцу, Студентском културном центру у Крагујевцу. Учествовао и на више групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је награде за цртеж Миодраг Вујачић Мирски као и откупне награде Ликовне јесени.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Без назива, 2019, уље на платну, 30x17цм
Више различитих формата висине 30 цм (поставка)

Андреа Алексић (1992, Врбас) Дипломирала је Италијански језик, културу и књижевност на Филолошком факултету у Београду, а тренутно похађа завршну годину студија Факултета примењених уметности, одсек Сликарство. Учествовала је на неколико групних изложби, међу којима су: Академија 28, Београд (2015), Портрет Данила Киша, Фондација Данило Киш, Суботица (2015), галерија Икар, Дом Ваздухопловства, Земун (2016, 2017). Такође, излагала је два пута самостално: ,,Омаж Дејвиду Боувију“, у Установи културе Пароброд, у Београду  (2017) и у Италијанском културном центру у Београду са темом "Шест лица тражи писца", по роману Луиђија Пирандела (2018). Поред сликарства, бави се  фотографијом, те је неколико пута излагала у оквиру манифестације Ноћ музеја.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Спасење, 2019, уље на платну, 100x150цм
Јагње, 2019, уље на платну, 150x150цм

Тамара Јованов (1997, Зрењанин) Завршила је Средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“, у Новом Саду 2016. године, смер ликовни техничар, након чега, исте године, уписује сликарство на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Горана Деспотовског.  Имала је три самосталне изложбе, а учесница је групних изложби: “Први годишњи салон Велико мале школе цртања и сликања” (2007, Духовни центар “Преподобни Рафаило Банатски”, Зрењанин), „Кеш, колица и шмекерица“ (2016, Нови Сад), „Кућне вежбе“ (2017, Арт галерија, Културни центар Београда), „Изложба цртежа студената ИИ године“ (2018, АУНС, Галерија Хол, Тврђава) и изложбе коју је организовао лист “Дневник”  (2019, Студио М, Нови Сад). Поред сликарства, бави се и писањем поезије и прозе, за шта је добила бројне награде Радови су јој публиковани у неколико зборника. Члан је АЛУЗ (Асоцијације ликовних уметника Зрењанин).

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Деда (портрет Миломира Војиновића), 2018, уље на платну, 60џ60цм
Ливада, 2019, уље на платну, 20џ20цм

Немања Миленковић (1996, Нови Сад) Основне студије завршио је 2019. године на Академији уметности у Новом Саду на студијском програму Сликарство у класи професора Драгана Матића, а исте године уписује мастер студије под његовим менторством. Од 2020. године ради као сарадник у настави на катедри за Сликарство, на Академији уметности у Новом Саду. До сада је свој рад приказао на 10 самосталних изложби, а учествовао је на преко 30 групних изложби. Добитник је више признања и награда од којих издваја Годишњу награду Департмана ликовних уметности за најуспешнији уметнички рад из уметничке дисциплине СЛИКАЊЕ (2019.) и награду за освојено 3. место на изложби “ЗБОГОМ БАЛКАН?ЗБОГОМ БАЛКАН!” у организацији Удружења алумниста Уједињеног Краљевства у Црној Гори, Британске амбасаде Подгорице и Центра за савремене умјетности Црне Горе (2018.). Члан је СУЛУВ-а (Савез удружења ликовних уметника Војводине) и Шок задруге, у оквиру које дела као кустос излагачког програма. У свом раду примарно истражује однос људи и животиња у савременом друштву, истражујући простор колективног идентитета, односно идентитета индивидуе.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Delfinarijum, 2019, акварел бојице, дрвене боје и оловка на папиру, 57,5x38 цм
This was not just an accident. That is a lie, 2020, дрвене бојице и акварел бојице на папиру, 1831 цм

Живана Мијаиловић (1997, Сремска Митровица) Школу за дизајн у Београду је уписала 2013. године, на одсеку графичког дизајна, а 2016. је започела студије на Факултету ликовних уметности у Београду. Од почетка студија, прву изложбу је организовала 2018. године у Оставинској галерији, а 2019. је учествовала на 48. Изложби цртежа и скулптура малог формата студената Факултета ликовних уметности у Београду. 2019. године је учествовала и на XX Бијеналу студентског цртежа Србије, где је освојила награду, односно могућност организације самосталне изложбе у простору Дома културе Студентски град, која је реализована у новембру 2019. године. Учествовала је и на XИИИ Бијеналу акварела у Зрењанину, радионици „Real Presence“ у Културном центру Магацин, и изложби организованој у оквиру Фестивала студената Универзитета уметности, такође 2019. године. Тренутно је студент четврте године основних студија сликарства на Факултету ликовних уметности, у класи професора Добрице Бисенића.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Без назива, 2019, акварел и оловка, папир каширан на картону, 50x70цм
Без назива, 2020, акварел и оловка, папир каширан на картону, 100x70цм

Александар Ракезић (1995, Краљево) Мастерирао је 2020. године на сликарском одсеку Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Милете Продановића. Стипендиста је француске Владе, те је зимски семестар 2019/2020. године провео на Високој школи за лепе уметности у Паризу. Александар се широј јавности представио првом великом самосталном изложбом « ЈА ЗНАМ ЗА ЈЕДНУ ТУГУ СА МИРИСОМ АНАНАСА » у уметничком простору У10, фебруар- март 2020. Међу бројним групним изложбама у земљи и иностранству се истичу: „Приватна вредност 2“ у резиденцији амбасадора Швајцарске (јун 2019), две изложбе на Високој школи лепих уметности Паризу (јануар 2020) и „ИНТЕР/АКЦИЈА“ у Дому омладине Београда (октобар 2018). Поред излагачке праксе, Александар је иницијатор и аутор изложбе „5 из 6“, прве студентске самоиницијативне изложба у Галерији ФЛУ (јануар 2019), затим пројекта „ХОДАЊЕ ПО МЕСЕЧИНИ / WALKING UNDER THE MOONLIGHT“, Скандинавски павиљон (април 2019) и најрецентнијег кустоског пројекта „КО ИМА КЉУЧ? / QUI A LA CLÉ?“, на Високој школи лепих уметности у Паризу (јануар 2020). Александров рад је похваљен од стране Фондације Величковић (2019) и НИС Арт фондације (2018). Живи  у Београду.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Без назива (чизма), 2018, акрилик на платну, 44,5x35x4 цм
Без назива (Dates), 2018, гипс, акрилик, темпера, 15,5x9x6,5 цм

Раде Тепавчевић (1994, Врбас) је завршио основне и мастер академске студије на Академији уметности у Новом Саду, смер сликарство. Тренутно похађа докторске студије на истом факултету. Од 2014. године активно је излагао на бројним групним и самосталним изложбама. Добитник је неколико награда из области ликовних и примењених уметности. Био је на резиденцијалном боравку на летњој академији ликовних уметности у Салзбургу у Аустрији под менторством Паулине Олоњске. Поред сликарства бави се илустрацијом и дизајном. Тренутно је запослен на Академији уметности у Новом Саду на катедри за цртање.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Зебра, 2020, уље на платну,150x100 цм
Не зна где је живео, 2019, акрил на платну, 30x40 цм

Ања Тончић (1996, Београд) дипломирала је на основним академским студијама 2018. год., као и на Мастер студијама 2019. год. на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарство под менторством професора Милете Продановића. Проглашена је за најбољег студента генерације на Факултету ликовних уметности 2019. године. Од 2013. године активан је учесник на преко 60 групних и самосталних излагачких пројеката у земљи и иностранству. Добитник је 12 награда, од којих се издвајају откупна награда Галерије Фабриано у Италији и Награда Факултета ликовних уметности за сликарство “Риста и Бета Вукановић - сликари”. Од 2019. год. је представник Савета Ректората Универзитета уметности у Београду. Од 2018. године активно сарађује са галеријом X Витамин у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 2020. године. Њени радови се налазе у колекцијама галерија X Витамин, ОСТЕН Галерије у Македонији, Галерије Фабриано у Италији, Деген Галерије у Базелу, галерије Степс у Токију, компаније Делоитте у Београду, као и у приватним колекцијама у Србији, Аустрији, Швајцарској, САД и Индији. Живи и ради у Београду.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Echo, 2020, уље на платну,(диптих) 80x180цм
Unsettle II, 2019, уље и акрил на платну, 100x120цм

Љубица Туцаков (1994, Нови Сад) Завршила је средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“, одсек ликовни техничар. Након завршетка средње школе, 2013. године уписује Академију уметности у Новом Саду, смер сликарство у класи професорке Босиљке Зиројевић Лечић. После успешно завршених основних студија 2017. године уписује Мастер академске студије сликања под менторством професорке Лидије Маринков Павловић и завршава их 2019. Добитница је награде за најуспешнији матурски рад-ликовни техничар од УПИДИВ Удружења примењених уметника и дизајnера Војводине за 2013. годину. Такође добитник је и две стипендије “Доситеја” за 2017. и 2018. годину, коју додељује Фонд за младе таленте министарства омладине и спорта Републике Србије. Члан је удружења СУЛУВ од 2020. године.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Аура, 2020, уље на платну, 100x120 цм

Adrienn Újházi (1995, Нови Сад) Тренутно је апсолвент мастер студија на Академији уметности у  Новом Саду, на Департману ликовних уметности, студијска група–Сликарство у класи Босиљке Зиројевић Лечић. Такође привремено запослена као заменик наставника у средњој школи за дизајн “Богдан Шупут” у Новом Саду, где предаје цртање, сликање, зидно сликарство-мозаик/витраж/мурали предмет основи сликарске технологије и конзервације. Током студија је добила неколико стипендија и награда од којих истиче Стипендијски фонд за младе таленте "Доситеј Обрадовић", годишња награда катедре за ликовне уметности за најуспешније уметничко дело у дисциплинама цртање (2018.) и сликање (2018.) на Академији уметности у Новом Саду, прва награда организације Удружења алумниста Уједињеног Краљевства у Црној Гори–МАУК, Наградног конкурса „ЗБОГОМ БАЛКАН? ЗБОГОМ, БАЛКАН!“ и награда од стране Универзитета "За врхунске резултате постигнуте на европским и светским такмичењима" у школској години (2017-2018.). Активно учествује на изложбама, пројектима и ликовним колонијама у земљи и иностранству (Македонија, Црна Гора, Хрватска, Словачка, Мађарска, Словенија, Шпанија, Турска, Немачка). Самостално је излагала више пута. Ментор радионице на Интернационалној резиденцији “Montemero Ars Residency” у Шпанији. Чланица је "Шок задруге" и "Хíд Кöр Арт"- културног магазина за младе на мађарском језику у Новом Саду, и СУЛУВ–а. Адриен своје стваралаштво усмерава ка испитивању односа човека и саме природе у облику трансформисањем органских елемената, што обухвата области еколошке уметности и Биоарт-а у форми различитих визуелних медија као што су: слика, цртеж, видео, инсталација.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Compost me, 2020, акварел и оловка на папиру, 35x25 цм
Compost me, 2020, акварел и оловка на папиру, 35x25 цм

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"