"Мој свет" Радомира Глушца изложен у Србобрану

У Галерији Дома културе Србобран у понедељак је отворена изложба слика "Мој свет", врбаског сликара Радомира Глушца Глуја. На зидовима изложбеног простора љубитељи ликовне уметности имају могућност да виде 16 радова, по први пут на самосталној изложби у Србобрану.

"Моје слике су апстрактне, што се види на први поглед. Уживам у томе и оне су заиста мој свет, како и само име изложбе каже. Не умем потпуно да објасним одакле долази инспирација за неко апстрактно дело, вероватно из подсвести. Често кад седнем пред платно не знам шта ће настати, почнем да радим, размишљам, наносим боју, чак и кад попуним платно не будем увек задовољан. Задовољан постанем тек када испуним душу. Иако сматрам да је свака моја слика прича за себе, кажу ми људи да сам постао препознатљив по колориту, по неком чистом тону који је само мени својствен. Мени су ипак неупоредиве јер су настајале у различитим околностима. Важно је да се људима допадају, да им моје слике изазивају неке емоције. Посебно ми је драго када похвала дође од колега уметника, онда знам да сам направио нешто добро", рекао је Глушац.

О томе на који начин Глушац ствара, у каталогу изложбе "Мој свет" промишљала је Силвиа Јелачић, академска сликарка и др ликовне уметности.

"Карактерно смирен и уравнотежен Глушац своје аналитичке приказе преноси стрпљиво и ненаметљиво. Понавља кружне форме супростављајући их правоугаоницима и линијама у свим смеровима. Круг служи као отвор у свет, улаз у сликарску имагинацију. Креће од флеке која га потом усмерава да продубљује истраживање наносећи нови и нови слој боје. Занимљиво је да ниједна Глушчева флека није разливена, свака је довршена, исконтролисана, затворена и готово испланирана. Како сам каже цитирајући Пехана: 'У жељи да објекте који га окружују разложи на чиниоце и да их схвати и сведе на суштину', Глушац растеже своју флеку покушавајући да њом обухвати платно. Случајности које визуелно задовољавају сликара, бивају испитане и проверене. Вишеслојност бојених намаза чини да се пред гледаоцем отвара више светова у оквиру једне слике. Продубљеност оваквог асоцијативног сликарства нам говори о много сложенијем садржају него што се то на први поглед да сагледати. Тако Глушац обрађује и дубоке људске теме као што су међуљудски односи, интроспекција, недоумице, унутрашња превирања и тескобна стања", записала је, између осталог, др Силвиа Јелачић.

Радомир Глушац добитник је виша награда на ликовним салонима у Врбасу, а 2020. је у Бачкој Паланци награђен специјалном наградом за сликарство на 21. Смотри ликовних уметника Војводине.

Драган Симић, председник Удружења ликовних уметника "Атеље 05", чији је члан и Глушац, истакао је приликом отварања да сарадња уметника из Србобрана и Врбаса расте из дана у дан и резултира све чешћим и све посећенијим ликовним догађајима у којима се сусрећу уметници из два суседна града. "Вечерас смо пред овим необичним, искреним и потпуно аутентичним радовима Радомира Глушца. Али пред вама је и управо оно што видите, ко зна шта сликар ту види, замишља и жели да вам представи. Ви имате своју прошлост, осећања, схватања, успомене накупљене од најранијег детињства... Свима нама је нека боја различита, без обзира што је иста боја у питању. различита је температура, засићеност, светлина... Много тога нам је различити, и зато, молим вас, пажљиво гледајте и осећајте, будите себични. Потрудите се да пронађете неку вашу причу и створите своју слику од тога што видите, као када читате књигу и у мозгу то пратите сликом", поручио је окупљенима Симић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"