"Јожеф Пехан - век после"

Излагачка сезона у Градском музеју Културног центра Врбаса отвара се у четвртак, 24. фебруара, поставком којом се и званично започиње обележавање јубилеја од немерљивог значаја за целокупну културну историју града – 100 година од смрти Јозефа Пехана. Први програм је изложба Аутопортрети, коју отвара Никола Кусовац, историчар уметности.

"На самом почетку обележавања овог великог јубилеја, стогодишњице смрти Јожефа Пехана, организујемо прву изложбу његових аутопортрета. Сама поставка те изложбе ће бити обогаћена и делима наших савремених уметника, односно, позвано је девет уметника који живе и стварају на територији Врбаса да направе своје аутопортрете и ти портрети ће се прикључити Пехановим делима. На тај начин желимо да направимо везу између савременог стваралаштва и онога што је Пехан нама у аманет оставио", најавила је Силвиа Јелачић, др ликовне уметности.

Јозеф Пехан стварао је на прекретници 19. и 20. века и један је од најзначајнијих уметника војвођанског простора, а посебан печат оставио је у сликарству као зачетник сецесије. Кроз пројекат Градског музеја "Јозеф Пехан – век после", биће представљен и као фотограф, скулптор, карикатуриста, а његову свестраност публика ће моћи да упозна и кроз поставке музејске грађе која до сада никада није излагана.

Куриозитет у вези са животом и делом Јозефа Пехана је, пре свега, његова особеност, радозналост и креативност у многим аспектима. Он је 1897. године са породицом дошао у Врбас где је отворио и прву фотографску радњу која је била позната широм Војводине. Изградио је и сопствени стил, а управо по специфичним костимима, сценографији и позама приликом фотографисања био је испред свог времена и постао надалеко познат као фотограф и уметник. Већина познавалаца његовог дела слаже се да је Јозеф Пехан неиспричана прича и недовољно истакнут уметник, те су се у Градском музеју потрудили да ову неправду исправе на велику годишњицу његове смрти.

"Градски музеј и Културни центар ове године ће организовати низ програма који ће трајати читаву годину како би се у граду повећала свест за припаднике заједнице о значају Јожефа Пехана, његовог лика и дела, не само у свету ликовне уметности, већ и уопште у културном животу Врбаса, јер је он био свестран уметник, није био само сликар", рекла је Весна Гргуровић, археолог и руководилац Музеја у Врбасу.

КУЛТУРА

"Удај се мушки" у дворишту МЗ Змајево

18. авг 2022. КУЛТУРА

"Удај се мушки" у дворишту МЗ Змајево

У дворишту Месне заједнице Змајево у среду је одиграна пр...

Мирославу Алексићу "Драинчева награда"

17. авг 2022. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Драинчева награда"

Књижевник Мирослав Алексић добитник је овогодишње "Драинч...

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

12. авг 2022. КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

Ликовна галерија Културног центра Врбас организује у поне...

Одржана 42. "Куцурска жетва"

16. јул 2022. КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска...

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

04. јул 2022. КУЛТУРА

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

Уручењем награда за најбоља остварења и уметнике у недељу...