Изложба "Тако су говорили наши преци" у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је изложба "Тако су говорили наши преци", коју прати и промоција истоимене публикације, сачињене, као и изложба, од фрагмената, цитата, факсимила и фотографија, те речи и порука неких од најзначајнијих личности српске историје. Изложбу коју је до сада видело више градова Црне Горе, Србије, Републике Српске, чак и Румуније, осмислио је Српски национални савјет Црне Горе.

"Ову изложбу организовали смо претходне године надајући се да ће у Црној Гори спровести попис становништва. Међутим, то се није десило из неких разлога који још увек нису довољни познати, али ми смо изложбу афирмисали у више градова и наишли на велику заинтересованост за њен садржај. Изложбом показујемо хронолошки низ од Светог Јована Владимира до Митрополита Амфилохија, готово миленијумски период који сведочи о постојаности српског народа на простору Црне Горе. Ово ништа није измишљено, ово је наша одбрана истине и идентитета српског народа од промовисаних фалсификата", рекао је приликом отварања изложбе др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савјета Црне Горе.

Изложба у Врбасу део је обележавања годишњице колонизације из Црне Горе, када су бројне породице стигле у Војводину. "Мислим да је за Врбас битно да се види ова изложба, посебно због одређених недоречености. Ми јесмо један народ и те вештачке постављене границе између једног народа треба да се превазилазе, у јединственој култури, традицији и заштити идентитета српског народа", рекао је др Вуксановић.

Иначе, Српски национални савјет Црне Горе је организација формирана пре 12 година и залаже се за очување идентитета српског народа. "У оквиру наших активности формирали смо српске медије, портал, новине, радио и телевизију, као Књижевну задругу Српског народног вијећа. До сада објавили више од 400 наслова и штампали око 200.000 књига, искључиво на српском језику и ћириличном писму. Бавимо се документарном проблематиком постојања спрског народа на простору Црне Горе. Такође, редовно обележавамо српске националне празнике, а празник наше организације је Дан уједињења Србије и Црне Горе. Ми се не одричемо тог датума и доживљавамо га као најзначајнији датум за српски народ у Црној Гори у ком је исказана изузетна жеља огромне већине народа за уједињењем", рекао је др Вуксановић.

Отварању изложбе присуствовало је руководство општине Врбас, Предраг Ројевић, председник општине, и Сања Жигић, председница Скупштине општине, затим челни људи Културног центра Врбаса, угледни културни радници и грађани.

КУЛТУРА

"Удај се мушки" у дворишту МЗ Змајево

18. авг 2022. КУЛТУРА

"Удај се мушки" у дворишту МЗ Змајево

У дворишту Месне заједнице Змајево у среду је одиграна пр...

Мирославу Алексићу "Драинчева награда"

17. авг 2022. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Драинчева награда"

Књижевник Мирослав Алексић добитник је овогодишње "Драинч...

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

12. авг 2022. КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

Ликовна галерија Културног центра Врбас организује у поне...

Одржана 42. "Куцурска жетва"

16. јул 2022. КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска...

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

04. јул 2022. КУЛТУРА

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

Уручењем награда за најбоља остварења и уметнике у недељу...