"Мој свет" Радомира Глушца у Ликовној галерији

Након Куле, Новог Бечеја и Србобрана, "Мој свет", изложба слика Радомира Глушца Глуја, сликара из Врбаса, стигла је и до Ликовне галерије Културног центра Врбаса. Двадесетак већих формата представља део опуса Врбашанина који се након дубореза, последњих осам година јавности представља кроз сликарски израз, уводећи је у свој свет боја, мотива, идеја и решења. Вредност овог света потврђују бројне награде које је последњих година заслужио Радомир Глушац Глујо.

"Слике представљају свет који ја истражујем, тражећи у њему нешто моје. Ликовни критичари и историчари уметности у последње време баратају терминима апсолутних или тоталних слика које треба да задовоље све укусе, а ја лично мислим да је то немогуће. Тражим неку своју тоталну слику и можда се у њој нађе још неко, а ако се нађе још 10 или 20 одсто оних који су је видели, задовољан сам, то значи да им се свиђа ово што радим. Највише волим да радим на великом формату, метар са метар, на том простору могу да представим своје идеје", рекао је Глушац.

Глушац је до сада више пута излагао самостално и на групним изложбама. Учесник је многих ликовних колонија и добитник награда на ликовним салонима у Врбасу. На 21. Смотри ликовних уметника Војводине, у Бачкој Паланци 2020. године, награђен је специјалном наградом за сликарство.

На отварању изложбе говориле су академске сликарке Тамара Барановски и др уметности Силвиа Јелачић.

"Имамо прилику да видимо 'зреле' слике, иако можемо рећи да је Радомир Глушац млад сликар, пре осам година је почео да слика а пре тога се бавио дуборезом. Веома брзо се попео на лествици међу сликарима и за то заслужио више награда на нашим ликовним салонима. Називима својих слика Глушац нас упућује да приказује оно што се око њега дешава, ту је неколико приказа нашег града, 'Лавиринти Врбаса' и 'Зелена поља', у којима као да из птичје перспективе представља град, посматрајући га од горе, дајући неку врсту сопствене критике на наше друштво", рекла је о изложеним сликама др уметности Силвиа Јелачић.

Глушац је члан Удружења ликовних уметника општине Врбас и Удружења ликовних аматера "Атеље 05". Изложба у Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је до 25. марта.

 

 

 

 

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...