"Мој свет" Радомира Глушца у Ликовној галерији

Након Куле, Новог Бечеја и Србобрана, "Мој свет", изложба слика Радомира Глушца Глуја, сликара из Врбаса, стигла је и до Ликовне галерије Културног центра Врбаса. Двадесетак већих формата представља део опуса Врбашанина који се након дубореза, последњих осам година јавности представља кроз сликарски израз, уводећи је у свој свет боја, мотива, идеја и решења. Вредност овог света потврђују бројне награде које је последњих година заслужио Радомир Глушац Глујо.

"Слике представљају свет који ја истражујем, тражећи у њему нешто моје. Ликовни критичари и историчари уметности у последње време баратају терминима апсолутних или тоталних слика које треба да задовоље све укусе, а ја лично мислим да је то немогуће. Тражим неку своју тоталну слику и можда се у њој нађе још неко, а ако се нађе још 10 или 20 одсто оних који су је видели, задовољан сам, то значи да им се свиђа ово што радим. Највише волим да радим на великом формату, метар са метар, на том простору могу да представим своје идеје", рекао је Глушац.

Глушац је до сада више пута излагао самостално и на групним изложбама. Учесник је многих ликовних колонија и добитник награда на ликовним салонима у Врбасу. На 21. Смотри ликовних уметника Војводине, у Бачкој Паланци 2020. године, награђен је специјалном наградом за сликарство.

На отварању изложбе говориле су академске сликарке Тамара Барановски и др уметности Силвиа Јелачић.

"Имамо прилику да видимо 'зреле' слике, иако можемо рећи да је Радомир Глушац млад сликар, пре осам година је почео да слика а пре тога се бавио дуборезом. Веома брзо се попео на лествици међу сликарима и за то заслужио више награда на нашим ликовним салонима. Називима својих слика Глушац нас упућује да приказује оно што се око њега дешава, ту је неколико приказа нашег града, 'Лавиринти Врбаса' и 'Зелена поља', у којима као да из птичје перспективе представља град, посматрајући га од горе, дајући неку врсту сопствене критике на наше друштво", рекла је о изложеним сликама др уметности Силвиа Јелачић.

Глушац је члан Удружења ликовних уметника општине Врбас и Удружења ликовних аматера "Атеље 05". Изложба у Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је до 25. марта.

 

 

 

 

КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

15. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

Градски музеј Врбаса, који је део Културног центра, ове ј...

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

Афористичар, сатиричар и дечији песник из Врбаса Веселин ...

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

Марко Поповић, писац из Врбаса, представио је у четвртак...

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

25. авг 2023. КУЛТУРА

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

Уметник из Врбаса Владо Њаради обележио је пре десетак да...

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

24. авг 2023. КУЛТУРА

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

Фолклорни ансамбл Културног центра Врбаса, уз подршку лок...

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.