Фотографије Јожефа Пехана изложене у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса данас је отворена изложба фотографија Јожефа Пехана. Изложене фотографије из колекције Јована Мандића, представљају Пехана као фотографа који је, између осталог, "почео да експериментише са визуелним 'метаморфозама', снимајући себе у разним 'издањима', правећи на тај начин прве фото-перформансе у Војводини". 

"Ова изложба осмишљена је да на један адекватан начин обележи 100 година од смрти истакнутог врбаског сликара, фотографа, вајара, графичара и примењеног уметника Јожефа Пехана, с посебним акцентом на његов мало познат, али изузетно вредан фотографски рад. Наиме, већ више деценија постоји изражена потреба ревалоризације, поновног вредновања и новог сагледавања уметничких вредности овог сјајног сликара и фотографа. Ова изложба је прва у низу, која тежи да сагледа шири аспект његове фотографске уметности, да га стави у европске контекст, те да га као запостављеног и донекле заборављеног (могли би смо рећи и недовољно истраженог) уметника, постави на заслужено место у историји војвођанске уметничке фотографије", истакао је на отварању изложбе Ференц Немет, књижевник и историчар културе.  

Ова изложба фотографија један је од програма који чини велики пројекат "Јожеф Пехан - век после", којим се обележава век од смрти великог уметника. Фотографије на којим Пехана можемо видети "прерушеног" у старицу, Рембранта или кловна, затим фотографије које су уметнику служиле као предложак за слике које је израђивао, разне документарне фотографије, као и његови фотоапарати, део су поставке која је у Градском музеју доступна до 15. априла.  

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...