Музеји Врбаса и Никшића договорили сарадњу

Руководства Градског музеја Културног центра Врбаса и Јавне установа Музеји и галерије из Никшића, договорила су данас да као представници установа одговорних за културни живот у два побратимљена града, интензивирају сарадњу у области којом се баве. Овим поводом Градски музеј Врбаса посетила је Весна Тодоровић, директорка ЈУ Музеји и галерије, заједно са сарадницима.

"Наши утисци посетом Градском музеју Врбаса и гостољубљем на које смо наишли, заиста су фантастични, посебно након што смо прошли кроз изложене поставке. Овде има шта да се види, посебно на месту где се култура потврђује као мешавина разних утицаја. Овде са та помешаност види у пуном смислу, у свом богатству садржаја. Разлог нашег боравка у Врбасу је сагледавање могућности за сарадњу, о томе већ разговарају кустоси наших установа, и већ сада разматрамо идеју да сарадња крене једном изложбом оружја из наше етнографске збирке, која би требала да се организује током септембра ове године", рекла је Тодоровић.

Весна Гргуровић, археолог и руководилац Градског музеја Врбаса, истакла је свака врста сарадње установа оваквог типа може донети унапређење културне понуде код оба партнера, од чега корист увек имају посетиоци. "Између Врбаса и Никшића већ постоје снажне братске везе, реч је о градовима побратимима, а имамо много тога заједничког везаног за културу, традицију и историју, због чега је ово јако добар начин да се граде мостови и повезују градови, народи и заједнице. Размена изложби је увек добра за све и иако је идеја на почетку реализације, све би требало да крене од изложбе старог оружја у нашем Градском музеју", рекла је након састанка Гргуровић.  

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...