„Портрет песника“ – Мирослав Алексић

Други дан 54. Фестивала поезије младих донео је љубитељима књижевности прилику да се у традиционалном програму „Портрет песника“ упознају са поезијом Мирослава Алексића, песника из Врбаса чије је име на вишеструк и нераскидив начин трајно везано за Фестивал.

„На Фестивалу поезије младих био сам све; био сам учесник, члан жирија, секретар Фестивала, председник Савета ФПМ, а сад сам дошао у оно време, ваљда то и године обезбеде човеку, да се овде приређује 'Портер песника' посвећен мом књижевном раду. Размишљајући о овој вечери данас сам се присетио портрета посвећених Изету Сарајлићу, Матији Бећковићу, Рајку Петрови Ногу и другим песницима, које сам организовао сам или са пријатељима Ђорђом Сладојем и Благојем Баквићем, и просто имам неке чудне осећаје, све је то тешко описати. Неки кругови се затварају, од првих песма исписаних управо у овој Гимназији, до фестивалског 'Портрета песника' на истом месту. Мој песнички живот никада није био активнији него сада, и у смислу објављивања књига, и у смислу књижевних наступа. Прошле године сам објавио две књиге, једна је била изабраних песама, добио сам 'Змајеву награду' Матице српске за 2021. годину, и можда је ово врх каријере. 'Портрет песника' доживљавам као још једну награду, кроз њега су прошла имена од класика српске и југословенске поезије, до најбољих савремених песника, тако да осећам велику част“, рекао је Алексић.      

„Портер песника“ Мирослава Алексића „осликали“ су професор Јован Делић и песници Ђорђо Сладоје и Благоје Баковић. Алексић је песник завидног опуса који је у књижевности присутан више од тридесет година и у његовом стваралаштву може се пратити континуитет, развој и зрење. Његово књижевно знање омогућава му да се слободно креће кроз нашу и светску поезију и традицију, и песник успешно у фину сагласност доводи ученост, надахнуће, језичко осећање и стилску вештину, речено је између осталог.   

Песнику из Врбаса приређено је синоћ и једно изненађење; председник општине Предраг Ројевић поклонио је Алексићу гусле за свеукупни допринос српском песништву и очувању српског језика, али и за све учињено за развој и успешно трајање најзначајније врбаске културне манифестације – Фестивала поезије младих.    

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"