Отворена 48. Палета младих

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је изложба слика Палета младих, још један традиционални програм у оквиру Фестивала поезије младих. Нешто млађа од Фестивала, који се ове године одржава по 54. пут, Палета младих представила је вечерас своју 48. поставку. 

"Палета младих у Врбасу је створила један простор деловања младих уметника где уз одређена правила функционисања може да се прикаже креативност. И то истрајавање је као стуб у вртлогу савременог друштва које се убрзано мења, где се прогресивно развијају технологија и наука и где нас константно захватају различите кризе, здравствене, војно-политичке, енергетске, економске, еколошке које ремете ток развоја света. Овај свет је све теже разумети и схватити и неопходна је помоћ и пре свега корекција, а уметност је један од начина који може пружити естетске и етичке напомене. Млади уметници позвани да излажу на Палети младих - Ања Арамбашић, Лука Дрљан, Светлана Клопан, Сара Масникоса, Марко Обрадовић, Невена Остојић, Милана Симић, Река Терпели и Павле Ћурчић, су искрено заинтересовани за човека и његово понашање, као и последице човековог бивствовања. На њихов рад утичу бројне чињенице и најразличитији садржаји из њиховог окружења, а сами радови се постављају пред нас као посредници у тумачењу генезе и развоја промена у савременом друштву. Уметници истражују своје биће, просторе и околности које их окружују у жељи да освесте појединца и покрену га на размишљање. Зато изложба деветоро уметница и уметника на 48. Палети младих представља актуелне појаве у сликарству младих уметника које су хетерогене у ставу и концепту, али довољно снажне и смислене да потврде битност сликарства у тренутку у ком живимо, као и релевантност манифестације која их је окупила", рекла је, између осталог, Славица Жарковић, историчарка уметности и овогодишња селекторка Палете младих. Заједно са њом, о стваралаштву уметника чији су радови изложени говорила је и Милијана Радовановић, уредница Палете младих и академска сликарка.  

Откупна награда ове године припала је Сари Масникоси, сликарки из Параћина, за рад "Штап и препрека" у комбинованој техници. Као награда Сари је припала и могућност да самостално излаже у Ликовној галерији КЦ Врбаса.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...