Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде "Алексије Везилић", коју од прошле године додељује истоимено Удружење грађана из Змајева. 

Њему је награду на свечаности у Змајеву уручила Марија Милинић, председница УГ, и то према одлуци жирија којим је председавао песник Благоје Баковић. Стиховима Нишавића доминирају теме завичаја, нихилизма и безнађа савременог света и обичног човека у таквом свету, принуђеног да се одрекне традиције, Бога и вере у бољи свет. Овогодишњи добитник награде, песник Славомир Саша Нишавић целокупним стваралаштвом па и својом последњом књигом "Гавранов хлеб" на Везилићевом је трагу, речено је, између осталог, приликом образлагања одлуке.

Део свечаности, уз представљање и наступ лауреата, били су и наступи песника Мирослава Алексића, прошлогодишњег добитника награде "Алексије Везилић", затим Благоја Баковића, као и специјалног госта, песника Игора Мировића, председника Покрајинске владе.

Члан Организационог одбора Душко Ћутило истакао је овом приликом да је Удружење грађана "Алексије Везилић" формирано са циљем неговања културе и очувања српског језика, те да је књижевна награда један од начина да се на том задатку успе, док је о Везилићу као "оцу српског ученог стихотворства" говорио историчар Илија Петровић.

Прилог ТВ Бачка

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"