Тибор Варади добитник награде "Сирмаи Карољ"

Одлуком жирија у саставу Ђезе Бордаш, Бела Чорба и Корнелија Фараго, књижевна награда "Карољ Сирмаи" за 2022. годину припала је Тибору Варадију за књиге "Противнародни осмех" (Népellenes mosoly) и "Шта да буде са бронзаним путним сатом?" (Mi legyen a bronz utazóórával?). Књижевна награда "Карољ Сирмаи" додељује се сваке године наизменично у општинама Врбас и Темерин, и то писцима који пишу на српском и мађарском језику. Установиле су је општине Врбас и Темерин заједно, 1975. године. Ове године је уручена у Дому културе "Лукијан Мушицки" у Темерину.

Ђезе Бордаш, председник Меморијалног одбора "Сирмаи Карољ": "Сирмаи је један од најистакнутијих новелиста војвођанске мађарске књижевности, посебно познат по својим визионарским новелама, већ између два рата. Био је и врло добар уредник, јер је од 1933. године, након смрти Корнела Сентелекија, па све до 1941. године уређивао часопис 'Каланђа', који је у то време био једини мађарски, изразито књижевни лист у Војводини".

Награђене књиге Варадија своју грађу темеље на архивском материјалу из адвокатске канцеларије Варади. Основ ових књига представљају разговори са сведоцима, судске пресуде, признања и писма, која описују ратну и послератну свакодневицу која је изостављена из историје. Корнелија Фараго, историчарка књижевности, председница жирија: "Мислим да су у војвођанској мађарској књижевности настале јединствене књиге јер се белетристика обично не пише са документарном обрадом. Али су те књиге укључене у процесе савремене мађарске књижевности, јер постоје књиге које су архивског порекла и имају архивистички приступ".

Тибор Варади, добитник награде, истакао је да "видети свакодневицу тих дана из прошлости, и наравно увидети друштвене норме, уверења и веровања који стоје иза свакодневног живота, помаже да на неки начин боље видимо садашњост и да боље препознамо друштвена таласања и мерила у садашњости".


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"