Тибор Варади добитник награде "Сирмаи Карољ"

Одлуком жирија у саставу Ђезе Бордаш, Бела Чорба и Корнелија Фараго, књижевна награда "Карољ Сирмаи" за 2022. годину припала је Тибору Варадију за књиге "Противнародни осмех" (Népellenes mosoly) и "Шта да буде са бронзаним путним сатом?" (Mi legyen a bronz utazóórával?). Књижевна награда "Карољ Сирмаи" додељује се сваке године наизменично у општинама Врбас и Темерин, и то писцима који пишу на српском и мађарском језику. Установиле су је општине Врбас и Темерин заједно, 1975. године. Ове године је уручена у Дому културе "Лукијан Мушицки" у Темерину.

Ђезе Бордаш, председник Меморијалног одбора "Сирмаи Карољ": "Сирмаи је један од најистакнутијих новелиста војвођанске мађарске књижевности, посебно познат по својим визионарским новелама, већ између два рата. Био је и врло добар уредник, јер је од 1933. године, након смрти Корнела Сентелекија, па све до 1941. године уређивао часопис 'Каланђа', који је у то време био једини мађарски, изразито књижевни лист у Војводини".

Награђене књиге Варадија своју грађу темеље на архивском материјалу из адвокатске канцеларије Варади. Основ ових књига представљају разговори са сведоцима, судске пресуде, признања и писма, која описују ратну и послератну свакодневицу која је изостављена из историје. Корнелија Фараго, историчарка књижевности, председница жирија: "Мислим да су у војвођанској мађарској књижевности настале јединствене књиге јер се белетристика обично не пише са документарном обрадом. Али су те књиге укључене у процесе савремене мађарске књижевности, јер постоје књиге које су архивског порекла и имају архивистички приступ".

Тибор Варади, добитник награде, истакао је да "видети свакодневицу тих дана из прошлости, и наравно увидети друштвене норме, уверења и веровања који стоје иза свакодневног живота, помаже да на неки начин боље видимо садашњост и да боље препознамо друштвена таласања и мерила у садашњости".


КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...