Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

Веселин Мићевић, сатиричар, афористичар и песник за децу из Врбаса, објавио је нову збирку кратких сатиричних прича Сеоба Перка Мушова. Ово је познатом аутору заступљеном у многим домаћим и страним антологијама друга збирка кратких прича, а четврта сатирична, која на увид литерарне јавности долази након десетогодишње паузе у објављивању, али не и у стварању. Издавач Сеоба Перка Мушова писца Веселина Милићевића је Јавна Библиотека "Данило Киш".

"За назив књиге изабрао сам назив једне од прича у њој - Сеоба Перка Мушова, која је заслужила главну награду за најбољу сатиричну причу 'Златна кацига' у Крушевцу. У књизи су 33 приче, трудио сам се да изаберем оне најбоље које сам написао у претходних десет година, а најбољу оцену о свему даће читаоци. У реализацији су ми помогли и веома добри сарадници; Бранислав Зубовић из Јавне библиотеке који је технички уредио књигу, Никола Драгаш, један од најуспешнијих илустратора је припремио корице, док је рецензент књиге наш најбољи сатиричар Александар Чотрић. Мислим да сам у причама додирнуо сваку тематику. Да би неко био сатиричар мора да уђе у животне теме, и у политику, и у међуљудске односе, у све тешкоће са којим се човек сусреће у животу. Сатиричар не мора да буде само талентован за писање, он мора да буде и помало храбар, јер кад дотакнеш неке теме мораш се и неком замерити. То је срж сатире, она није само хумор, она тера на размишљање", рекао је Милићевић.

Александар Чотрић, сатиричар и рецензент, записао је да су приче и хумореске Веселина Милићевића "умешно написане и ваљано одабране да читаоцу пруже естетски доживљај, да га освесте, насмеју, понекад забрину, да му помогну да боље разуме оно што види, да га морално окрепе, да му омогуће да се идентификује са ликовима и препозна ситуације у којима се и сам несвесно налази".

"Наш сатиричар пише веселе приче о невеселим временима, лаким пером сецира тешке теме, ствара минијатуре о великим догађајима, хуморно приступа озбиљним питањима, Милићевићева прича није само 'фрагмент романа' већ је 'роман у малом', јер је универзална, свеобухватна и даје садржајну епску слику света у целини", записао је, између осталог, Чотрић.

Веселин Милићевић рођен је 1953. године у Бачком Добром Пољу. Пише од 1980. године. Заступљен је у више од 50 зборника и антологија. Добитник је бројних књижевних признања са афоризме и сатиру, превођен на више језика. Афирмисан је и као песник за децу, а те песме су му заступљене у четири књиге.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"