Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. годину припала је Ђорђу Сладоју за текст "Лирска пјесма и карневал утвара" о песничкој књизи "Кафкино матурско одело" Мирослава Алексића, који је објављен у 69. броју Трага, саопштено је из Јавне библиотеке "Данило Киш".

Награду је 1968. установила и од 1969. додељује Културно-просветна заједница Србије. Награда се додељује за најбољу књижевну критику домаће књиге која је објављена претходне године у штампаним или електронским медијима у Србији.

„Ако узмемо у обзир чињеницу да је неколико аутора добило награду 'Ленкин прстен' за песме објављене у Трагу и да се готово сваке године наши аутори налазе у ужем избору, као и да је угледну награду за књижевну критику 'Милан Богдановић' за 2022. годину добио Ђорђо Сладоје за текст објављен у 69. броју часописа Траг – можемо констатовати да Траг припада самом врху српске књижевне периодике и да је квалитет објављених прилога на завидном нивоу. За 72 броја колико је до сада изашло, у Трагу је штампано више од 2.000 први пут објављених песама, прича, есеја, превода, ликовне и књижевне критике као и текстова из области нашег наслеђа", рекао је овим поводом Бранислав Зубовић, главни и одговорни уредник Трага.

Због значаја који Траг има у промовисању врхунских књижевних вредности, часопис је представљен и на манифестацијама у Мађарској, Црној Гори и Републици Српској. Од 2018. године Траг додељује награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у часопису.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"