Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. годину припала је Ђорђу Сладоју за текст "Лирска пјесма и карневал утвара" о песничкој књизи "Кафкино матурско одело" Мирослава Алексића, који је објављен у 69. броју Трага, саопштено је из Јавне библиотеке "Данило Киш".

Награду је 1968. установила и од 1969. додељује Културно-просветна заједница Србије. Награда се додељује за најбољу књижевну критику домаће књиге која је објављена претходне године у штампаним или електронским медијима у Србији.

„Ако узмемо у обзир чињеницу да је неколико аутора добило награду 'Ленкин прстен' за песме објављене у Трагу и да се готово сваке године наши аутори налазе у ужем избору, као и да је угледну награду за књижевну критику 'Милан Богдановић' за 2022. годину добио Ђорђо Сладоје за текст објављен у 69. броју часописа Траг – можемо констатовати да Траг припада самом врху српске књижевне периодике и да је квалитет објављених прилога на завидном нивоу. За 72 броја колико је до сада изашло, у Трагу је штампано више од 2.000 први пут објављених песама, прича, есеја, превода, ликовне и књижевне критике као и текстова из области нашег наслеђа", рекао је овим поводом Бранислав Зубовић, главни и одговорни уредник Трага.

Због значаја који Траг има у промовисању врхунских књижевних вредности, часопис је представљен и на манифестацијама у Мађарској, Црној Гори и Републици Српској. Од 2018. године Траг додељује награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у часопису.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...