Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском језику у 2022. години, коју додељује Фабрика уља и биљних масти "Витал", припала је писцу Владимиру Кецмановићу за роман "Кад ђаволи полете", у издању Лагуне, саопштено је данас из врбаске компаније.

Кецмановићев роман изабран је већином гласова чланова жирија Драгана Јовановића Данилова и Владимира Гвоздена, док се Драган Бабић определио за наслов "Клара, Клариса" Маријане Чанак, каже се у саопштењу. У конкуренцији су били поема "А хтела сам" Маје Солар, песничка збирка "Филателист" Небојше Лапчевића и роман "Астал тиш риба фриш. Живот песника: политикал нигредо" Слободана Тишме.

"Роман 'Кад ђаволи полете' издваја се због смелости да се отисне у сфере врло сложених питања структура и вредности нашег света у којем су улоге унапред расподељене, а одговорности, по лажној али делотворној нужности, увек или превише често пребачене на погрешне адресе", оценио је жири. Кроз врло занимљиву наративну оптику у којој главни јунак романа не проговара, Владимир Кецмановић је одрешио "ђаволе", гротескно-реалистичке ликове савременог, загушљивог света чија је безобзирност управо онолико велика колико често се они позивају на "морал", односно на властиту "безгрешност", задобијену захваљујући неконтролисаној похлепи за новцем и влашћу.

Награда "Златни сунцокрет" за књигу године, позната у јавности као "Виталова" награда, додељује се 26. пут, а међу досадашњим добитницима су Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Албахари, Драгослав Михаиловић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Угљеша Шајтинац, Драго Кекановић, Светлана Слапшак, Тања Ступар Трифуновић, Енес Халиловић и Драган Великић. Прошлогодишња добитница је Милица Вучковић за роман "Смртни исход атлетских повреда".

Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена крајем фебруара месеца у Београду.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"