Отворен Јесењи ликовни салон 2023

У Ликовној галерији Културног центра, на Дан општине Врбас и Дан ослобођења Врбаса, отворен је Јесењи ликовни салон, изложба радова коју традиционално организује Удружење ликовних уметника Врбаса. Ове године, у конкуренцији 45 аутора, до јавности је стигао 21 уметнички рад, изабран од стране селекторке Соње Бељић, историчарке уметности из Београда.

Избор овогодишњег селектора изгледа овако: Марија Николић "Долина Јоргована", акрил, Радомир Глушац "Последња игра", акрил, Светислав Лудошки "Депонија", акрил, Борис Билењкиј "Иза кулиса", фотографија, Милица Фемић "Маглине", акрил, Тамара Барановски "Одрази", комбинована техника, Ромко Макаји "Ткиво", акрил, Светислав Шљукић "Портрет", акрил, Луна Јовановић "Бестежинско стање", цртеж, Снежана Давидовић "Џонсоново раскршће", суви пастел, Михајло Војиновић "Свирај то поново Сем", акрил, Новак Ново Јововић "Чемер", скулптура, Благоје Орбовић "Heppiness", скулптура, Миленко Буиша "Пејзаж", акрил, Драган Бабовић "Композиција за Салон", акрил, Силвестер Макаји "Рибе грабљивице", комбинована техника, Јулија Јуки Ђокић "Милош и Жућо", акрил, Борис Барановски "Елегантна", фотографија Петар Шушулић "Базен", комбинована техника, Владимир Степанов "Освит", уље на платну, Мики Правуљац "Лов", скулптура, хладно варени метал.

Најављујући наставак подршке културним делатностима удружења, као и наставак улагања у објекте културе, као што је то тренутно у Равном Селу, Врбасу и Змајеву, изложбу је отворила Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Главна награда Јесењег ликовног салона припала је Јулији Јуки Ђокић за рад "Милош и Жућо", награда за цртеж припала је Луни Јовановић за рад "Бестежинско стање", а награда за скулптуру Милораду Правуљцу за рад "Лов".

"Иако су на први поглед потпуно различити, међу одабраним радовима као спона се истичу њихова експресивност и вибрантност које нас повремено умирују, а понекад узбуђују. Доминантна је тежња ка апстрактном и асоцијативном ликовном изразу, који варира од нежног до јаког, гестуалног, оличеног у интензивном колориту, драматичним контрастима и динамичним потезима четке. Преосталои радови својим мотивима вешто балансирају између збиље и сновиђења. Када се сагледају заједно, радови изложени на Јесењем ликовном салону као да оптимистично причају причу о неком бољем месту и времену, неоптерећеном тежином и изазовима савременог тренутка", записала је о изложби Соња Бељић.

Оцену овогодишњег Јесењег ликовног салона, који је љубитељима ликовне уметности доступан до 01. новембра, дала је и Тамара Барановски, председница УЛУВ.

"Оно што је карактеристично и што несумњиво издваја овогодишњи Јесењи ликовни салон од ранијих је изузетно строга селекција наше Селекторке Соње Бељић, историчарке уметности и ликовног критичара из Београда. На самом конкурсу своја дела приложило је 45 уметника чланова Удружења, а прошло је њих 17, као и радови још четири уметника који више нису међу нама, али Удружење ликовних уметника Врбаса негује сећање на њих. То значи да је на изложби приказано 21 дело из области сликарства,  вајарства и фотографије. Међутим, то никако не умањује квалитет саме изложбе тако да посетиоци и љубитељи уметности могу видети разноликост у приступу, тематици, технологији рада и ликовном изразу стваралаца. На изложби су заступљена дела и нових чланова УЛУВ-а, младих уметника који обећавају квалитет својом технологијом рада и израза. Све у свему, УЛУВ и његови чланови ће наставити и даље да раде на богаћењу културно уметничких дешавања у нашем граду и то нам је један од примарних задатака. Поносни смо што и поред разних немогућности успевамо да се остваримо, али и захвални на несебичној помоћ у томе заједници, локалној самоуправи и Културном центру Врбаса, који увек препознају и помажу остварење наших мисија и визија", рекла је Тамара Барановски, председница УЛУВ-а.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"