Обележен Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Традиционалним окупљањем бројних чланова - читалаца, књижевних стваралаца, библиотекара и професора књижевности, Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је данас 22. фебруар – Дан установе. Свечаност је била прилика за уручење књижевне награда "Небојша Деветак", за најбољи прилог у књижевном часопису Траг, које организује и објављује Јавна библиотека, као и за уручења признања за највредније читаоце. Овогодишњи лауреат награде "Небојша Деветак" је Данило Јокановић, песник из Београда, и то за поезију објављену у 72. броју часописа Траг, одлучио је жири у саставу проф. др Саша Радојчић, председник, Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић, чланови.

У програму поводом Дана Јавне библиотеке учествовали су књижевник Миливоје Пајовић, који је говорио о Данилу Кишу, као и чланови жирија који су образложили одлуку о овогодишњем победнику конкурса. 

"Данило Јокановић, присутан на књижевној сцени већ пола века, припада оној групи типичних лиричара, за које је поезија глас усамљеног, осетљивог Ја, које сведочи о свом односу према свету и другим људима. Само по себи се разуме да у том односу има и тамних места и неспоразума – и управо такве ситуације постају иницијални моменат Јокановићеве песме. Он их региструје, најчешће са сетом, без амбиције да их преокрене... Данило Јокановић је песник који не троши много речи да изрази главну мисао или осећање своје песме. Економичан у изразу, али при томе не стегнут нити шкрт, он радо пише песме од свега неколико стихова. Те минијатуре често читаве стану у једну песничку слику... Кристално јасан исказ овог песника, удружен са склоношћу ка везаном стиху, чини његову поезију читљивом и отвореном, а прецизност и једноставност у изразу освајају читаоца непретенциозном свежином. Одлучујући се за чисту лирику Данила Јокановића, жири верује да награда 'Небојша Деветак' иде у праве руке, као и да награђена поезија сведочи о могућности песничког језика да и данас, после толико много искустава са формалним експериментима и хотимичним затамњивањем значења, пева као на извору, једноставно и природно", наведено је, између осталог, у образложењу жирија, које су потписали Саша Радојчић, Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић. 

Јавна библиотека "Данило Киш" и ове године уручила је награде највернијим читаоцима, и то: Страдимиру Мартиновићу и Петри Пешевић на одељењима за одрасле и децу у Врбасу, Снежани Перушиновић из Библиотечког огранка у Бачком Добром Пољу, Милици Николић из Библиотечког огранка у Змајеву, Милици Ивовић из Библиотечког огранка у Савином Селу, Миљани Јанков из Библиотечког огранка у Равном Селу и Лари Губаш из Библиотечког огранка у Куцури. Истовремено, вајару Љубисаву Срдановићу уручена је Захвалница Јавне библиотеке "Данило Киш" за даровану бисту великог писца по коме установа већ 33 године носи име. У музичком делу програма учествовао је гудачки квартет "Ladies Strings".
 

Иначе, Јавна библиотека „Данило Киш“ располаже фондом од око 120.000 књига и окупља 4.000 активних чланова - корисника услуга. За Дан установе - 22. фебруар, изабран је рођендан Данила Киша, чије име библиотека носи од 1991. године.

Прилог ТВ Бачка

фотографије: Рајко Р. Каришић

 

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"