Две изложбе у Градском музеју Врбаса

Поводом обележавања два најзначајнија музејска празника - Међународног дана музеја и Европске ноћи музеја, који се обележавају у суботу, 18. маја, Градски музеј Културног центра Врбаса припремио је тродневни програм. Овога пута партнери Градског музеја стижу из ЈУ Музеји и галерије из Никшића и Куће легата Петра Лубарде из Београда.

"Две изложбе које смо вечерас отворили - 'Принцезе на двору Петровића' и 'Лубарда, сасвим лично', организоване су у оквиру манифестације 'Музеји за 10', а поводом обележавања Међународног дана музеја. Када говоримо о изложеним портретима црногорских принцеза, ради се о још једном кораку у сарадњи са Јавном установом Музеји и галерије из Никшића, док изложба 'Лубарда, сасвим лично', представља први корак у сарадњу коју Градски музеј Врбаса успоставља са Кућом легата Петра Лубарде из Београда. Ове две изложбе истовремено су и истраживачког и едукативног карактера, оне развијају културу сећања битну за ове просторе јер културно наслеђе Црне Горе свакако је и дао нашег културног наслеђа. Изложбе ће посетиоцима Градског музеја бити доступне наредних месец дана", рекла је Весна Гргуровић, руководитељка Градског музеја КЦ Врбаса.

Аутори постављених изложби били су гости Врбаса и приликом отварања изложби приближили су свим присутним идеје којим су се водили приликом осмишљавања поставки.

Према речима директорке никшићких Музеја и галерија, Весне Тодоровић, рад на пројекту трајао је скоро две године. "Када говоримо о историји, углавном говоримо о историји ратовања, јунацима, херојизму, оружју. Међутим, ова тема је мало другачија. Говори се о једној другачијој енергији", истакла је Тодоровић и додала да је ту енергију на платно успела да пренесе сликарка Ива Станишић, која је насликала портрете десет принцеза и портрет краља Николе. Сликарка и костимографкиња Оливера Ераковић урадила је костим италијанске краљице Јелене Савојске, док се историјским контекстом бавила историчарка кустос Марина Кораћ.

Филип Брусић Ренауд, директор Куће легата Петра Лубарде, рекао је да изложба докумената "Лубарда, сасвим лично", представља резултат рада ауторке Катарине Ђурић, историчарке и архивисте, која се у Кући легата бавила документарним материјалом везаним за великог југословенског уметника. "Поставка дочарава лик и дело Петра Лубарде из другог угла. У питању је документарни материјал из живота и рада, од самих почетака па све до смрти 1974. године у Београду", рекао је Брусић Ренауд.

У наставку програма одржан је гитарски концерт Милоша Миливојевића. 

За петак, 17. мај у 18.00 часова, заказано је предавање историчарке уметности Дине Павић на тему Петар Лубарда, портрет уметничког генија, док се за суботу, 18. мај од 16.00 часова, у дворишти Градског музеја, припремају програми које ће чинити радионице, наступи фоклораша и балерина, џез концерт и други садржаји.

 

 

 

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"