Ускоро изложба дела Милана Коњовића "Смутна времена"

Изложба слика - уља на платну и пастела, Милана Коњовића (Сомбор, 28. јун 1898 — Сомбор, 28. јануар 1993), под називом "Смутна времена", биће отворена у Ликовној галерији Културног центра Врбаса у суботу, 17. августа, најављено је из ове установе.

"У сарадњи са Галеријом 'Милан Коњовић' из Сомбора, биће представљено шест слика, уља на картону, и 20 пастела, из фундуса сомборске Галерије. Биће презентована дела из периода од 1933. до 1952. године, под заједничким називом 'Смутна времена', који обухвата период деловања уметника за време и непосредно по завршетку Другог светског рата. Аутор изложбе кустос Небојша Васић је и аутор текста у каталогу који прати ову поставку. Публика ће у делима овог значајног српског уметника у Врбасу моћи да ужива месец дана, односно до 15. септембра. Организацију изложбе су подржали Министарство културе Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу АП Војводине", саопштено је из Културног центра Врбаса.

Милан Коњовић био је српски сликар и академик. Бавио се и позоришном сценографијом и костимографијом. Студирао је у Прагу и Бечу, а живео у Паризу од 1924. до 1932. године. Својим опусом од 6.000 радова припада врху српске ликовне уметности, уз афирмацију свога особеног стила колористе експресионистичког темперамента.
 
"На делима Милана Коњовића уписане су искрене и дубоко преживљене емоције које је преносио на своја платна, кроз различите временске периоде. Од 1927. године, када је прихватио експресионизам као стил и начин ликовног изражавања, Коњовићево сликарство добија лични печат. Перцепцију реалног живота и света креирао је у лични доживљај и аутентични свет слике. Политичке и друштвене околности и промене кроз различите периоде, снажно су утицале на Коњовићево стваралаштво. Својим аутентичним сликарским рукописом, линијом и бојом успео је да своје властито сликарство уздигне на висине драматике и визионарске патетике. Извесно је, свакако, да је Коњовићево сликарство рефлексија и један дубљи метафизички однос човека према времену и стварности. Интуитивно је проникао у тајну односа човека и природе у уметности која нема границе. Неисцрпну стваралачку и покретачку енергију проналазио је у љубави према човеку, савршенству природе и узвишеној лепоти. Невероватна упорност и жеља за стварањем, праћена великом енергијом и посвећеном раду донела је Коњовићу успех и признање као мало којем нашем сликару, који са разлогом заузима заслужено најистакнутије место у нашем савременом сликарству. Својим моћним и импозантним делом Коњовић је обележио скоро читав двадесети век", записао је Небојша Васић, кустос Галерије "Милан Коњовић".

photo: Galerija "Milan Konjović"

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"