Благоју Орбовићу награда Јесењег ликовног салона

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворен је Јесењи ликовни салон, на коме је изложено 25 ликовних дела по одлуци селекторке овогодишњег Салона Јелене Цигановић, мастер историчарке уметности.
У традициј дугој више од пола века Јесењег ликовног салона, ликовни ствараоци су ове године показали разноврсност и квалитет у реализацији својих идеја тако да је селекторка ове године одлучила да се награде не доделе конвенционално, као до сада свих ових година, већ је одлучила да ту праксу мало промени.
 
Главна награда Јесењег ликовног салона припала је Благоју Орбовићу за скулптуру у дрвету из циклуса "Страдања", док је награда за композицију дела додељена аутору Рајку Р. Каришићу за дигиталну црно белу фотографију из циклуса "Зима у квадрату". Јулија Ђокић је награђена за динамични колорит приказан у слици "Нирвана", док је лауреат за снажну ликовну експресију Светислав Лудошки за слике "Ископине Ц17" и "Ископине ЦТ18".
 
"Уметост покреће ванвременске дилеме. Њена друштвена функција је да комуницира са публиком, подстиче критичко мишљење, да нам помогне да прихватимо и славимо различитост, али и да се освестимо да нисмо сами у сентименту. Промишљајући о изложеним делима, можемо закључити да лепота, пре свега као етичка категорија заједништва, племенитости и духовности, може, бар на кратко, спасити свет", написала је, између осталог у свом тексту у пратећем каталогу ове изложбе, Јелена Цигановић, селекторка овогодишњег Салона. Изложба се може погледати у Ликовној галерији КЦВ до 08. новембра.
 
текст: Рајко Р. Каришић
фотографије: Јованка Арсић Каришић и Рајко Р. Каришић
 
 
 
 
 
Прилог ТВ Бачка
 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"