Odeljenje za poljoprivredu
Opštinska uprava Vrbas

 

Edukativna radionica za poljoprivrednike iz opštine Temerin i Vrbas projekta „Ekološko upravljanje vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti”, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg - IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija, održaće se u Temerinu, u restoranu Moja Čarda, 15. marta 2018. godine.

Partnerstvo na projektu, čiji ukupni budžet iznosi 1.758.447,43 evra, od čega sufinansiranje Evropske unije (IPA) iznosi 1.494.680,31 evra, čine Direkcija za vodoprivredu za područje Donja Tisa (Mađarska), JVP „Vode Vojvodine” Novi Sad (Srbija) i Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine (Srbija).

Cilj edukativne radionice je da se poljoprivrednicima iz opštine Temerin i Vrbas predstave glavne projektne aktivnosti, mogućnosti odvodnjavanja i navodnjavanja kao i kvalitet vode Jegričke budući da će se veći deo aktivnosti projekta realizovati na teritoriji pomenutih opština. Na koji način poljoprivrednici mogu da utiču na sprečavanje zagađenja vode i poboljšanje kvaliteta vode Jegričke takođe će biti jedna od tema radionice.

Projekat ima za cilj sprečavanje negativnih efekata na kvalitet vodnih tela uspostavljanjem zajedničkog sistema unapređenja upravljanja vodama u AP Vojvodini i Županiji Čongrad.
Tokom realizacije projekta radiće se na revitalizaciji reke Jegrička i glavnog kanala Kurca u Mađarskoj; biće izvršene hidrobiološke analize kvaliteta vode i mulja Jegričke i glavnog kanala Kurca na odabranim mestima pre i posle izmuljivanja u skladu sa Članom 8. Okvirne direktive o vodama; razmeniće se iskustvo između srpskih i mađarskih partnera u oblasti održivog upravljanja vodama i zaštite prirode; izgradiće se odgovarajuća staza pored reke u Parku prirode Jegrička; izradiće se studija o Parku prirode Jegrička o uticaju podzemnih i površinskih voda i razviće se zajednička baza podataka kao osnova za razmenu iskustava i buduću saradnju.
Na ovaj način dolazimo do specifičnih ciljeva projekta a to su poboljšanje vodne ravnoteže reke Jegrička (44 + 015 km-46 + 673 km / 29 + 588 km-37 + 892 km) i glavnog kanala Kurca (4 + 487 km-9 + 997 km) u prekograničnoj regiji, razvoj zajedničkog sistema praćenja i analize za očuvanje kvaliteta vode i biodiverziteta u prekograničkoj regiji i definisanje dugoročnih rešenja kako bi se sprečila degradacija kvaliteta vodnih tela.

Projekat je počeo sa realizacijom 1. oktobra 2017. godine i trajaće do 30. septembra 2019. godine.

 

O programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.
Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

 

КУЛТУРА

Од уторка 53. Фестивал поезије младих

15. сеп 2021. КУЛТУРА

Од уторка 53. Фестивал поезије младих

Фестивал поезије младих у Врбасу, најзначајнија поетска м...

Расписан Јесењи конкурс ЈБ "Данило Киш"

10. сеп 2021. КУЛТУРА

Расписан Јесењи конкурс ЈБ "Данило Киш"

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" рас...

Отворена изложба графика Радована Јандрића

09. сеп 2021. КУЛТУРА

Отворена изложба графика Радована Јандрића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Од уторка у ЛГ КЦ изложба "Боговник"

13. авг 2021. КУЛТУРА

Од уторка у ЛГ КЦ изложба "Боговник"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за у...

"Сирмаи Карољ" организовао Фестивал "У част новог хлеба"

02. авг 2021. КУЛТУРА

"Сирмаи Карољ" организовао Фестивал "У част новог хлеба…

Културно просветно друштво "Сирмаи Карољ" и ове године ор...