Република Србија
Аутономна Покрајина Војводина
ОПШТИНА ВРБАС
- Одбор за утврђивање и спровођење Програма активности у току “Дечије недеље” у општини Врбас
Број: Сл./2018.
Дана: 27.09.2018.године
Тел: 021/7954-044
21460 ВРБАС, М.Тита 89.

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ

„Моје је право да живим срећно и здраво“-

Од 1. до 7.октобра 2018.године 

Да бисмо промовисали директно учешће деце у друштвеном животу кроз слобосно формирање и изражавање мишљења о свим питањима која их се тичу у складу са мотом  Дечије недеље „Моје је право да живим срећно и здраво“-за одрастање без насиља, Препорука је да се одрже радионице са ученицима на теме препознавања и адекватног решавања насиља било оно вербално,физичко или дигитално насиље.

    Превенцији заштити деце од насиља и подстицање толеранције у читавом друштву у току Дечије недеље Пријатељи деце Србије организују он-лине интернет кампању  „ЗАГРЉАЈ-ЗА ОДРАСТАЊЕ БЕЗ НАСИЉА“. У оквиру кампање се позивају  грађани,деца да овековече  тренутке у којима ће као симбол ненасилне комуникације бити ЗАГРЉАЈ.

   1)  У понедељак 01.10.2018. године у 10,00 сати  на Тргу Николе Пашића деца из вртића „Бубица“,“Шећерко“,“Сунцокрет“ цртање на Тргу,пуштање балона жеља,израда беџева. ЈКП „Комуналац“ у сарадњи са ПУ „Бошко Буха“, организоваће  еколошку радионицу у оквиру пројекта „Природу чувам, јер природу волим“.

 -  У понедељак 01.10.2018. године у 13,00 сати  у биоскопу „Југославија“, у оквиру отварања „ Дечије недеље“  биће  изведена позоришна представа Жељка Весељка.

          Културни центар Врбаса је задужен за озвучење током трајања програма отварања.

 • У понедељак 01.10.2018. године у 1о часова  Организоваће се посета ОШ „ПетарПетровић Његош“ Геронтолошком центру поводом међународног Дана старих лица. “. Носилац активности  Михајло Симић,Геронтолошки центар Врбаса.

 Истог дана у 11 часова је организована радионица у Клубу за стара  и одрасла лица  „Градимо мостове међу генерацијама“. Организоваће се посета деце из вртића „Полетарац“. Носилац активности је Геронтолошки центар Врбаса.

    Препорука Пријатеља деце Србије је да се организује сусрет  деце и старијих,игровних и стваралачких активности под називом „Мост међу генерацијама“ .

 • У понедељак 01.10.2018. године у 17,00 сати  у биоскопу „Југославија“ ће се одржати аудиција за децу основних школа  у оквиру пројекта Удружења грађана „Хоризонт“  под називом „Хоћу да кажем“. Пројекат се одржава под покровитељством општине Врбас са циљем превенције међувршњачког насиља.            

2)   У  уторак 02.10.2018. у 12 часова  ће Црвени крст Врбас имати активности волонтера у трајању од 60 минута на Тргу Николе Пашића са циљем промоције волонтаризма младих у Црвеном крсту и радионице-обуке ученика за пружање самопомоћи током  боравка у природи уколико дође до уједа инсекта или неке повреде.

-   Конкурс за ликовне радове на тему “ Моје је право да живим срећно и здраво!” траје од 01. до 07. октобра, 2018. године. Потребно је доставити Културном центру Врбас по 5 радова  ученика основних школа узраста 1-4 и 4-8 разреда,  средње школе 1-4 разреда.

 - Конкурс за литерарне радове основних и средњих школа и ликовне радове предшколског узраста и  деце из Удружења за помоћ МНРО „Кућица“ Врбас  и „Мултиарт“. 

 на тему “Моје је право да живим срећно и здраво ” траје од 01. до 07. октобра 2018. године. Потребно је доставити по 5 радова библиотеци “Данило Киш” у Врбасу. 

 • Библиотека “Данило Киш” Врбас ће у току Дечије недеље имати бесплатан упис ученике основних школа. За ученике у свим насељеним местима општине Врбас ће се огранизовати књижевни програм са песникињом Татјаном Пуповац који је намењен ученицима првих разреда основних школа.
 • Центар за физичку културу „Драго Јововић“ ће у току трајања Дечије недеље омогућити бесплатан улаз за децу на базен радним данима од 19 до 22 часа и за викенд од 12 до 19 часова.
 • У уторак 02.10.2018. у   17  часова у биоскопу „Југославија“   ће  се организовати трибина о безбедности деце на интернету - „Тијана-клик“( Фондација Тијана Јурић ). Предвиђено је да буду присутни сви ученички парламенти основних и средњих школа.
 • У уторак 02.10.2018.представа „Пипи Дуга Чарапа“   поклон представа деци  ПУ у вртићима „Бубица“,“Полетарац“ и „Звездица“.

3)   У  среду 03.10.2018. у 12 часова  ће Црвени крст Врбас имати активности волонтера у трајању од 60 минута у парку природе „Јегричка“  са циљем промоције волонтаризма младих у црвеном крсту и радионице-обуке ученика за пружање самопомоћи током  боравка у природи уколико дође до уједа инсекта или неке повреде. Учествују ученици ОШ „ Јован Јовановић-Змај“ из Змајева и „ Бранко Радичевић“ из Равног Села

-   У  среду 03.10.2018 у  10  часова у ССШ „ 4. јули“  ће  у организацији Центра за социјални рад Врбас  одржати предавање ученицима  ССШ „ 4. јули“  на тему „ЗА ОДРАСТАЊЕ БЕЗ НАСИЉА“. О врстама насиља и начинима превазилажења насиља - Вршњачко насиље, предавачи Дарија Радовић Крчмар и Маја Петровић

- У среду 03.10.2018. у 11 часова у ОШ „ Светозар Милетић“ ће  у организацији Центра за социјални рад Врбас  одржати предавање ученицима  ОШ „ Светозар Милетић“  на тему „ЗА ОДРАСТАЊЕ БЕЗ НАСИЉА“. О врстама насиља и начинима превазилажења насиља - Вршњачко насиље, предавачи Дарија Радовић- Крчмар и Маја Петровић  

- Предшколска установа „Бошко Буха“ организује традиционалну акцију прикупљања хуманитарне помоћи „Деца деци“.

4.) - У четвртак, 04.10.2018. године у    10   часова биће уприличен  Дан отворених врата (пријем код председника општине). Потребан је долазак ученика- представника ученичких парламената / 3-4 / са  наставником грађанског васпитања основне и средње школе као и једна најстарија васпитна група из предшколске установе и деца из Удружења за помоћ МНРО „Кућица“ Врбас  и „Мултиарт“

- У четвртак, 04.10.2018. године продајна изложба у вртићу у Равном  Селу.

У четвртак, 04.10.2018. године у биоскопу „Југославија“  у 12 часова ће бити уприличен  књижевни програм дечијег песника Бранка Стевановића са  ученицима четвртих разреда основних школа . Активост се одвија у организацији библиотеке „Данило Киш“.

У четвртак, 04.10.2018.год. са почетком у 17  часова  на Тргу Николе Пашића  се организује  Сајам спорта  „Ја,мама,тата и спорт“.

6.) У петак, 05.10.2018. у 10 часова у ЦФК “ Драго Јововић ”- на терену

            за мали фудбал  у оквиру “Дечије недење” одржати 13.турнир.

            Право наступа на такмичењу имају репрезентације 5. и 6. разреда.

Екипу чине 10 играча од тога 5 играча у игри / 5 + 1 / и 5  резервних играча. Учествује девет екипа.

У случају лошег времена такмичење ће се одржати у великој дворани  ЦФК “ Драго Јововић“. 

Напомена: За све школе са села, које учествују на турниру од стране СО Врбас биће обезбеђен аутобус испред школе и то по следећој сатници:

 • у Куцури у 8 часова и 15 мин.
 • у Савином Селу у 8 часова и 30 мин.
 • у Равном Селу у 8 часова и 50 мин.
 • у Змајеву у  9 часова и 5 мин.
 • у Б.Д.Пољу  у 9 часова и 20 мин.

-У петак, 05.10.2018. у 10 часова ће бити организован  маскенбал  у „Полетарцу“, „Цицибан“ и осталим објектима ПУ „Бошко Буха“

      -У  петак, 05.10.2017. у  17 часова, у просторијама  удружења, МНРО „ Кућица“ ће извести драмску радионицу.

   У петак, 05.10.2018  продајна изложба слаткиша деце из вртића „Звездица“  на Тргу Николе Пашића.

7.) У суботу, 06.10.2017. у 11 часова ће УГ „ Мултиарт“ у сарадњи са Исидором Миљанић ,академском вајарком , одржати ликовну радионицу у просторији Канцеларуије за младе у Врбасу.

8.) Током свих дана обележавања „ Дечије недеље“ биће емитована музика на тргу Николе Пашића у термину од 9 до 12 часова и од 15 до 18 часова. Разглас и музику обезбеђује Културни центар, Врбас. Током трајања „Дечие недеље“ сваког дана деца из Предшколске установе, ученици основних и средњих школа и деца МНРО удружења могу имати своје програме по жељи.

 9.)Током дечије недеље, свих 5 радних дана ( од 01.10. до 07.10. 2018.)  биће организована продајна изложба од стране МНРО „Кућица“ испред зграде Општине у Врбасу.

 

ПРЕДСЕДНИЦА ОДБОРА
с.р.Марјана Мараш

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...