КУЛТУРНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Позоришни живот у граду негован је још с почетка прошлог века, а после 2. светског рата  посебна пажња је посвећена културном стваралаштву. Годишње се организовало око 15 професионалних позоришних представа. Данас се драмски аматеризам развија у свим домовима културе у општини.
 
Најзначајнија културна манифестација у општини је Фестивал поезије младих. Организује се у циљу подстицања и афирмације младих песника и одржава се сваке године задње недеље у мају.  Први фестивал је одржан 1968. године и од тада је саставни део живота овог града. Поред збирке песама учесника фестивала, издају се и дневни билтени у којима се бележе све пратеће манифестације и значајне активности на фестивалу и око њега.
 
Књижевна награда "Карољ Сирмаи" формирана је 1975. године и додељује се за најуспешнија литерарна остварења на српском и мађарском језику.
Општинске смотре рецитатора, дечије драме и драме одраслих уз КУД "Врбас" у фолклору и музичко хорске активности дешавају се у марту и априлу.
Сарадња Дома културе и уљаре"Витал"  допринела је стварању годишње књижевне награде "Златни сунцокрети" која се додељивала књизи високе уметничке вредности која у исти мах доприноси даљем развоју у области поезије, прозе или књижевне мисли.

Традиционална манифестације  које се одржавају "Ликовни салон", на коме излажу уметници из наше средине, и "Југословенска палета младих", на којој учествују најталентованији млади сликари из целе земље.

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу је од великог социолошког и едукативног значаја. Невенов фестивал посебно негује иницијативу ширења сарадње са сличним и сродним манифестацијама па је до сада успоставио тесну сарадњу са градом писаца Херцег Новим, Колашинским фестивалом, Фестивалом у Црвенки, као и Фестивалом дечијег хумора у Лазаревцу.

Фестивал епске поезије и гуслара Војводине одржава се сваке године. Гусларско друштво "Његош" из Врбаса даје велики допринос том такмичењу. Крајишко вече, сусрети Равноселаца, сусрети градова побратима Врбаса и Никшића су део очувавања традиције.
 

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

  • Април – ФЕСТИВАЛ ГУСЛАРА ВОЈВОДИНЕ – На манифестацији учествује око 50 гуслара из десетак гусларских клубова из Војводине;
  • Мај – НЕВЕНОВ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ ПЕСНИКА – Савино Село, Културни центар Врбас (Основан је 1989. године. Фестивал је међународна манифестација која на посебан начин истиче рад са даровитом децом песницима и писцима.),
  • Мај – ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ МЛАДИХ, Културни центар Врбас (донедавно с атрибутом југословенски, најстарија је и једна од најзначајнијих поетских манифестација у земљи. Установљен пре 40 година, овај фестивал је и најстарија али и најзначајнија културна манифестација општине. Програмски: Палета малдих, Портрет песника, Вече песника, Сусрет песника са ученицима основних и средњих школа, Промоција књиге победника из претходне године и Завршно вече са проглашењем лауреата.)
  • Јун – КУЛТУРНО ЛЕТО, Културни центар Врбас (Манифестација Културног центра, у трајању од једне до четири недеље. Највећи број програма одржава се на отвореној сцени у граду. Програм је колажног типа, гостујући и из сопствене продукције. Број учесника се броји стотинама јер се у програме врло често укључују хорови и фолклорне групе.)
  • Септембар – ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРНИХ ТРАДИЦИЈА ВОЈВОДИНЕ, Завод за културу Војводине и Културни центар Врбаса (Траје пуних 30 година. Оснивачи су КПЗ Војводине и Савез аматера Војводине. Репрезентативан манифестација изворне игре, обичаја, инструмената, солиста, здравичара итд. У два фестивалска дана наступа 30 до 40 различитих ансамбала.),
  • Новембар – 37. ЈЕСЕЊИ ЛИКОВНИ САЛОН „ВРБАС 2008″, Удружење ликовних уметника Врбаса, Ликовна галерија КЦ Врбаса (Основана далеке 1968. године представља и најстарију манифестацију овог типа у општини. Организатори ове манифестације су Удружење ликовних уметника Врбаса, Културни центар и његова ликовна галерија.)
  • Новембар – „КОСТЕЛНИКОВА ЈЕСЕН“, Културни центар Врбас (Међуопштинска музичко-поетска манифестација са сусретом хорова у Врбасу у организацији КПД „Карпати“ и Културног центра Врбаса.),
  • Новембар – МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕГ СТВАРАЛАшТВА, „Извор будућности“ и Културни центар Врбас (Међународни фестивал дечијег стваралаштва који се одржава у десетак европско-азијских земаља већ пуних 20 година. До сада су на овом фестивалу сваке године учествовала деца из 5-6 европско-азијских земаља, најчешће Украјина, Русија, Естонија, Азербејџан… и наравно деца из Србије.), 
  • Децембар – СВЕЧАНА СЕДНИЦА МЕМОРИЈАЛНИХ ДАНА “СИРМАИ КАРОЉ“, Културни центар Врбас (Посвећен неговању лика и дела Кароља Сирмаија и афирмацији прозе (новеле) на мађарском и српском језику. Меморијал се од 1977. године одржава сваке године у Врбасу и Темерину, наизменично. У овиру Меморијала одржавају се пригодни програми у основним и средњим школама). Врбас и Темерин у знак пијетета према познатом новелисти Сирмаи др Карољу, рођеном Темеринцу који је после завршених студија у Пешти и доктората у Будимпешти, цео свој радни и животни век провео у Врбасу.
  • Децембар – МЕМОРИЈАЛНИ ДАНИ, Културни центар Врбас (Књижевна манифестација - Меморијал је основан далеке 1974. године одлукама ондашњих културно-просветних заједница општина)

 

КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

17. нов 2020. КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

Веселину Милићевићу, сатиричару, афористичару и песнику з...

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

11. нов 2020. КУЛТУРА

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

Од данас па до 26. новембра у Ликовној галерији Културног...

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

10. нов 2020. КУЛТУРА

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

Након успешно окончане рестаурације и конзарвације, јавно...

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

09. нов 2020. КУЛТУРА

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

Престижна награда Бранковог кола, једна од најстаријих у ...

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

05. нов 2020. КУЛТУРА

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

Жири Јесењег литерарног и ликовног конкурса 2020, који је...